Hizmet sektöründe Y kuşağının motivasyon ve örgütsel bağlılık sorunları
The motivation and organizational commitment issues of the Y generation in the service sector the way of the service sector
- Tez No: 549681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Service Sector, Y Generation, X Generation, Z Belt. Loyalty, Motivation, Human Resources, Meritokrasi, Holocracy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Dünya ekonomisine yön veren ve hatta pazar payının en büyük dilimlerinden birine sahip olan hizmet sektörünün yolu Y Kuşağı ile kesişmiştir. Diğer birçok sektörlere göre çok büyük ölçüde insan gücüne dayalı olan bu sektör de Y Kuşağı varlığını ciddi anlamda söz ettirmeye başlamıştır. Rahatına düşkün, ailesine ve sevdiklerine aşırı bağlı, sosyal, hızlı terfi bekleyen, sorumluluk almayı seven, özgüveni yüksek bu kuşak; her sektörde olduğu gibi hizmet sektöründe de kuralları yeniden yazıyor. Eski çalışma sistemlerinin ofis ortamından oturma düzenine, ast ve üst hitabet şekillerine kadar iş ortamında kendi tarzına ortaya koymaktadır. Aksi takdir de yaptıkları işe bağlılık ve motivasyonlarını kolayca yitirebiliyorlar ve çok kolay bir şekilde yeni bir iş arayışına girebiliyorlar. Bu çalışma Y Kuşağının hizmet sektöründe motivasyon ve bağlılık sorunları üzerine yapılmıştır. Türkiye'nin birçok şehrinde ve gurbetçi vatandaşlarımız olmak üzere toplam 513 kişi üzerinde anket yapılmıştır. Sonucunda genç kuşağın bağlılık ve motivasyon sorunlarının nasıl ortadan kaldırabileceğine dair çözüm yolları ortaya konmuştur. Anahtar Kelimler: Hizmet Sektörü, Y Kuşağı, X Kuşağı, Z Kuşağı. Bağlılık, Motivasyon, İnsan Kaynakları, Meritokrasi, Holokrasi
Özet (Çeviri)
The path of the service sector, which gives direction to the world economy and even has one of the largest slices of market share, has crossed with the Y belt. This sector, which is largely based on manpower according to many other sectors, has begun to make a serious commitment to the existence of the Y generation. This generation of self-esteem, high-depended, social, fast-standing promotion, who loves to take responsibility, and who is confident in his family and loved ones; As in every sector, he rewrites the rules in the service sector. It reveals its own style in the business environment, from the office environment to the seating arrangement of old working systems, AST and upper addressing. Otherwise, they can easily lose their commitment and motivation to work, and easily get a new job search. This study was conducted on the problems of motivation and commitment in the service sector of the generation Y. Surveys have been conducted on a total of 513 people in many cities of Turkey and our expatriate citizens. As a result, there are ways to solve how the young generation can eliminate the problems of commitment and motivation.