Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanlığı'nda 2010-2017 yılları arasında yapılan medikolegal otopsilerin iç organ ağırlıkları yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of autopsies performed in Forensic Medicine İnstitution Malatya Group Presidency between 2010-2017 in terms of internal organ weights
- Tez No: 549695
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Organ weights, autopsy, reference values, body parameters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Organ ağırlıklarının cinsiyet, yaş, boy, kilo ve BKİ ile ilişkisini ve Türk toplumunda erkek ve kadınlarda organ ağırlıkları referans değerlerini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığı'nda 2010-2017 yılları arasında otopsisi yapılan 18-65 yaş arası olguların dosyaları organ ağırlıkları yönünden retrospektif olarak incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 22.0 paket programı kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Olguların 396'sı (%17) doğal ölüm ve 1923'ü (%83) travmatik ölüm idi. Erkek olgu sayısı 1854 (%79,9) ve kadın olgu sayısı 465 (%20,1) bulundu. Yapılan istatistik analizler sonucunda travmatik ölümlerde erkeklerde beyin ağırlığı ortalama 1440,96 ± 124,596 gr, kadınlarda 1298,48 ± 126,404 gr, kalp ağırlığı ortalaması erkeklerde 339,22 ± 66,985 gr, kadınlarda 277 ± 76,398 gr, sol akciğer ağırlık ortalaması erkeklerde 442,35 ± 190,605 gr, kadınlarda 360,35 ± 168,472 gr, sağ akciğer ağırlık ortalaması erkeklerde 495,05 ± 204,796 gr, kadınlarda 407,93 ± 172,661 gr, karaciğer ağırlığı erkeklerde 1477,79 ± 270,495 kadınlarda 1385,66 ± 301,320 gr, sağ böbrek ağırlık ortalaması erkeklerde 151,33 ± 37,009 gr, kadınlarda 134,37 ± 35,720 gr, sol böbrek ağırlık ortalaması erkeklerde 155,66 ± 39,659 gr, kadınlarda 138,57 ± 38,370 gr, dalak ağırlığı erkeklerde 163,54 ± 55,287 gr, kadınlarda 153,33 ± 56,467 gr bulundu. Cinsiyet, yaş, boy, kilo, BKİ parametrelerinin beyin haricindeki tüm organların ağırlıklarını istatiksel olarak etkilediği gösterilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda Türk toplumunda erkek ve kadın cinsiyette ayrı ayrı referans değerleri belirlenerek Türk literatüründe önemli bir eksiklik giderilmiştir. Anahtar Kelimler: Organ ağırlıkları, otopsi, referans değerleri, vücut parametreleri
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the relationship between organ weights and sex, age, height, weight and BMI and the reference weights of organ weights in men and women in Turkish society. Materials and Methods: The files of the patients between the ages of 18-65 who performed autopsy between the years 2010-2017 in Malatya Forensic Medicine Department were examined retrospectively in terms of organ weights. The statistical analysis of the data was calculated using SPSS 22.0 package program. Results: Of the cases, 396 (17%) were natural deaths and 1923 (83%) were traumatic deaths. The number of cas was 1854 (79.9%) in men and 465 (20.1%) in women. As a result of the statistical analysis, the mean brain weight in traumatic deaths was 1440,96 ± 124,596 g in males and 1298.48 ± 126,404 g in females, the mean weight of heart weight was 339,22 ± 66,985 g in males and 277 ± 76,398 g in females, the mean left lung weight was 442.35 ± 190.45 g in males and 360.35 ± 168.472 g in females, the mean right lung weight was 495,05 ± 204,796 g in males and 407,93 ± 172,661 g in females, the mean weight of liver weight was 1477,79 ± 270,495 in males and 1385,66 ± 301,320 g in females, the mean weight of right kidney was 151,33 ± 37,009 g in males and 134,37 ± 35,720 g in females, the mean weight of left kidney was 155,66 ± 39,659 g in males and 138,57 ± 38,370 g in females, the mean weight of spleen was 163,54 ± 55,287 g in male and 153,33 ± 56,467 g in women. Gender, age, height, weight, BMI parameters have been shown to affect the weight of all organs except the brain statistically. Conclusion: In our study, a significant deficiency was eliminated in Turkish literature by determining the reference values of male and female sexes separately in Turkish society.