Isparta'da erişkinlerde demir eksikliği anemisi prevalansı ve etyolojik faktörlerin değerlendirilmesi
The prevalence of iron deficiency anemia in adults in Isparta and evaluation of etiological factors
  1. Tez No: 549741
  2. Yazar: EMRE KAPLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMİRCAN ÖZBALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Demir Eksikliği Anemisi, Prevalans, Etyoloji, Iron Deficiency Anemia, Prevalence, Etiology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Demir eksikliği anemisi (DEA) dünyada ve ülkemizde en sık görülen hastalıktır ve etyolojisinde birçok neden yer almaktadır. Çalışmamızın amacı DEA'nın Isparta ve çevresinde prevalansını ve etyolojisini araştırmaktır. Çalışmaya Nisan 2017 - Kasım 2017 arasında SDÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran, tam kan sayımı, ferritin, vitamin B12, folik asit değerleri saptanmış 18-65 yaş arasındaki toplam 1000 hasta alındı. Hastalara ait cinsiyet, yaş, kadınlarda menopozal durum, ek hastalıkları ve etyolojik faktörleri kaydedildi. Bütün hastaların hemoglobin, hematokrit, MCV, RDW, lökosit, trombosit, ferritin, vitamin B12, folik asit düzeyleri kayıt altına alındı. Kadınlarda hemoglobin 12 g/dl altında, erkeklerde 13 g/dl altında ve ferritin 15 ng/ml altında (romatizmal hastalığı olanlarda 100 ng/ml'nin altında) olanlar DEA olarak kabul edildi. DEA saptanan hastalarda etyolojik faktörleri incelemek için; diyetle demir alımı, kadınlarda menstrüel kanama, hemoroid, peptik ülser, mide operasyonu, gastrit, malignite gibi sebepler geriye dönük olarak incelendi.. Başvuruda saptanan ek hastalıklar: kronik karaciğer / böbrek / akciğer / romatizmal / endokrinolojik, hipertansiyon, diabetes mellitus, maligniteler, hemoglobinopatiler, inflamatuar bağırsak hastalıkları olarak gruplandırıldı. Çalışmamızdaki kadınların % 25'inde, erkeklerin % 7,4'ünde DEA saptanırken tüm hastalarda ise DEA prevalansını % 20,3 olarak bulduk. DEA etyolojisinde ise kadınlarda en sık neden menoraji iken erkeklerde gastrit olarak saptandı. Menorajinin 36-50 yaş arasında daha sık olarak DEA'ya neden olduğu görüldü. Çalışmamızda DEA olan erkeklerin % 55 ve kadınların % 34.4'ünde ise etyoloji saptanmadı. DEA; sık görülmesi, morbiditesi ve malignite gibi ölümcül etyolojileri nedeniyle ülkemizde ve dünyada hala önemini koruyan bir sağlık sorunudur. Sorunun çözümünde daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Iron deficiency anemia (IDA) is the most common disease in the world and in our country and there are many reasons for its etiology. The aim of our study was to investigate the prevalence and etiology of IDA in Isparta. A total of 1000 patients between the ages of 18-65 who were admitted to SDU Medical Faculty Internal Medicine Outpatient Clinic between April 2017 and November 2017, were included in the study and complete blood count, ferritin, vitamin B12, folic acid values were studied at these patients. Gender, age, menopausal status, additional diseases and etiologic factors of the patients were recorded. Hemoglobin, hematocrit, MCV, RDW, leukocyte, platelet, ferritin, vitamin B12 and folic acid levels were recorded. In females, hemoglobin levels below 12 g / dl, in males hemoglobin levels below 13 g / dl and ferritin less than 15 ng / ml (patients with rheumatic diseases less than 100 ng / ml) were accepted as IDA. To examine the etiologic factors in patients with IDA; dietary iron intake, menstrual bleeding in women, hemorrhoids, peptic ulcers, gastric surgery, gastritis, malignancy were retrospectively reviewed. Additional diseases identified at admission were chronic liver / kidney / lung / rheumatoid / endocrinological, hypertension, diabetes mellitus, malignancies, hemoglobinopathies, inflammatory bowel diseases. In our study, 25 % of women and 7,4 % of men had IDA, we found the prevalence of IDA as 20.3 % in all patients. In the etiology of IDA, the most common cause in women was menorrhagia, whereas in men, it was determined as gastritis. It was observed that menorrhagia caused IDA more frequently between the ages of 36-50. In our study, an etiological factor could not be determined in 55 % of men and 34.4 % of women with IDA. IDA is a health problem that still remains important in our country and in the world because of its high prevalence, morbidity and fatal etiologies such as malignancy. More extensive studies are needed to solve the problem.