Güncel diş renkli restoratif dolgu materyallerine farklı uygulama prosedüründeki ev tipi beyazlatma ajanları uygulandıktan sonra fiziksel özelliklerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro investigation of tooth colored restorative materials' physical properties after different application procedures of home bleaching agents
  1. Tez No: 549764
  2. Yazar: GÖKÇE DÖNMEZ KIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ev tipi beyazlatma, cam karbomer, ormocer, TCD- üretan, yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, yapay tükürük, termal yaşlandırma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez çalışmasında, güncel diş renkli restoratif dolgu materyallerine, farklı uygulama prosedüründeki ev tipi beyazlatma ajanları uygulandıktan sonra fiziksel özelliklerinin in vitro olarak incelenmesi amaçlandı. Ormocer nano-hibrid üniversal kompozit rezin (Admira Fusion, Voco, Almanya); Cam karbomer dolgu (GCP Cam karbomer, GCP Dental, Hollanda); yüksek viskoziteli cam iyonomer siman dolgu ( Equia Forte, GC Dental, Japonya) ve TCD matriks bazlı kompozit rezin (Topaz, Kulzer, Japonya) kullanılarak her materyalden 30 adet, toplamda 120 örnek, 10x2 mm'lik metal kalıp içerisinde üretici firma talimatlarına uygun olarak hazırlandı. Admira Fusion ve Topaz'dan hazırlanan örnekler LED ışık cihazı (Valo Cordless, Ultradent, ABD) ile 20 saniye polimerize edildi. Sırasıyla 400, 600, 800 ve 1000'grenlik silikon karbid zımparalarla, polisaj cihazı (Minitech 233, Presi, Fransa) kullanılarak su soğutması altında ön düzleştirmeleri yapıldı. Elmas partikülleri içeren polisaj lastiği (Dimanto, Voco, Almanya) ile tüm örneklerin su soğutması altında polisajı yapıldı. Equia Forte'den hazırlanan örneklere rezin bazlı yüzey örtücüsü (Equia Forte Coat, GC Dental, Japonya) sürülerek 20 saniye LED ışık cihazı ile polimerize edildi. Cam karbomer ile hazırlanan örneklere ise bitim materyali (GCP gloss, GCP Dental, Hollanda) sürüldükten sonra 90 sn boyunca GCP CarboLED ışık cihazı (GCP Dental, Hollanda) uygulandı. Tüm örnekler yapay tükürük kullanılarak termal yaşlandırma cihazında (SD Mechatronik Thermocycler, SD Mechatronik, Almanya) 10.000 siklus uygulanarak yaşlandırma işlemine tabi tutuldu. Renk ölçümleri bir spektrofotometre (Vita EasyShade Advance 4.0, Vita Zahnfabric, Almanya) ile; yüzey pürüzlülükleri ise konvansiyonel profilometre (MarSurf M 300 C, Mahr Gmbh, Almanya) cihazı kullanılarak yapıldı. Ayrıca mikrosertlik test cihazı (Shimadzu Mikrosertlik Test Cihazı HMV-2 Serisi, Shimadzu, Japonya) ile mikrosertlik ölçümleri yapıldı ve ortalamaları alınıp kaydedildi. Her restoratif materyalden hazırlanan örnekler rastgele üç gruba ayrıldı (n=10). Gruplardan ilki kontrol grubu olup hiçbir beyazlatma prosedürü uygulanmadı. Diğer iki gruptan birine % 10 karbamid peroksit (KP) içeren ajan (Opalescence PF % 10, Ultradent, ABD) günde 8 saat; diğerine % 45 KP içeren ajan (Opalescence Quick PF % 45, Ultradent, ABD) günde 30 dakika 14 gün boyunca üretici firma talimatlarına uygun olarak uygulandı. Beyazlatma prosedürü sırasında örnekler 37ºC'lik etüvde yapay tükürük solüsyonu bulunan metal küvette bekletildi. Beyazlatma prosedürü bittikten sonra, tüm örneklerin yüzey pürüzlülüğü ölçümü, renk analizi ve mikrosertlik ölçümleri tekrar yapıldı. Verilerin istatiksel analizi, Windows için SPSS (SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD) 15.0 versiyon paket programı kullanılarak yapıldı. Verilerin analizi için parametrik tek yönlü varyans analizi(ANOVA), Dunnet, Bonferroni testleri ve Student's t testi kullanıldı. Anlamlılık p< 0.05 düzeyinde değerlendirildi. Admira Fusion'un yüzey mikrosertliği (VMH), total renk değişimi (ΔE) ve yüzey pürüzlülüğü değerlerinin (Ra) uygulanan beyazlatma prosedürlerinden etkilenmediği belirlendi. GCP cam karbomer'e % 10 KP uygulamasından sonra VMH ve Ra değerlerinde bir değişim gözlenmezken; ΔE değerinin arttığı ve klinik olarak kabul edilebilir sınırın üzerine çıktığı görüldü. % 45 KP ile yapılan beyazlatma uygulamasından ise tüm parametrelerde olumsuz etkilendi ve klinik olarak kabul edilebilir değerlerin üzerinde sonuçlar elde edildi. Equia Forte'ye % 10 KP uygulamasından sonra VMH ve Ra değerlerinde bir değişim kaydedilmezken; ΔE değerinin arttığı ve klinik olarak kabul edilebilir sınırın üzerine çıktığı görüldü. % 45 KP uygulamasından sonra ise ΔE ve Ra değerlerinde bir farklılık belirlenmezken; VMH değerinin arttığı görüldü. Topaz'a % 10 KP uygulamasından sonra yüzey VMH ve ΔE değerlerinde azalma tespit edildiği; Ra'nın etkilenmediği görüldü. % 45 KP uygulamasından sonra Ra ve ΔE değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken; VMH'nın azaldığı tespit edildi. % 10 ve % 45 KP içeren ajanlarla ev tipi beyazlatma prosedürü uygulandığında önceden varolan Admira Fusion ile yapılmış dolgular eğer diş rengi ile uyumlu ise restorasyonların değiştirilmelerine gerek olmayabilir. Diğer tüm restoratif materyallerin ise beyazlatma uygulamaları sonrası en az bir parametresi olumsuz etkilendiğinden önceden varolan restorasyonların beyazlatma sonrasında değiştirilmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this in vitro study was to examine the physical properties of tooth colored restorative materials after different application procedures of home bleaching agents procedures in vitro situation. One hundred twenty samples of Ormocer nano-hybrid universal composite resin (Admira Fusion, Voco, Germany); Glass carbomer filler (GCP Glass carbomer, GCP Dental, Netherlands); high viscosity glass ionomer filling (Equia Forte, GC Dental, Japan) and TCD matrix based composite resin (Topaz, Kulzer, Japan) (n:30) were prepared in a metal mold (10x2 mm) according to the manufacturer's instructions. Samples of Admira Fusion and Topaz were polymerized with a LED light curing unit (Valo Cordless, Ultradent, USA) for 20 seconds. 400, 600, 800 and 1000 grit of silicon carbide abrasives were used to pre-flatten the samples under water cooling using the polishing device (Minitech 233, Presi, France), respectively. Then all samples were polished under water cooling with a polishing rubber (Dimanto, Voco, Germany) which contains diamond particles. Resin based surface covering (Equia Forte Coat, GC Dental, Japan) was applied to Equia Forte and polymerized for 20 seconds with a LED light curing unit. After the application of the finishing material (GCP glass, GCP Dental, The Netherlands) on glass carbomer, samples were polymerized with GCP CarboLED light curing unit (GCP Dental, The Netherlands) for 90 seconds. Afterwards, all samples were subjected to thermal aging process (10.000 cycles) with artificial saliva (SD Mechatronic Thermocycler, SD Mechatronic, Germany). For the color measurements a spectrophotometer (Vita Easy Shade Advance 4.0, Vita Zahnfabric, Germany); for the surface roughness a profilometer (MarSurf M 300 C, Mahr Gmbh, Germany) were used. Microhardness measurements were evaluated with a microhardness device (Shimadzu Microhardness Tester HMV-2 Series, Shimadzu, Japan) and the avarage of the measurements were recorded. Then the samples were divided into three groups randomly (n = 10). The first group was a control group and no bleaching procedure was applied on the samples. In the second group 10% carbamide peroxide (CP) agent (Opalescence PF 10%, Ultradent, USA) was applied on the samples for 8 hours per day (14 days) and on the last group 45% CP agent (Opalescence Quick PF 45%, Ultradent, USA) was performed for 30 minutes per day (14 days)s according to the manufacturer's instructions. During the bleaching procedure, all samples were stored in a 37ºC incubator with an artificial saliva solution. After the bleaching procedures were completed (control groups were only kept in the oven), surface roughness and microhardness measurements, color analysis were repeated. Statistical analyses of the data were carried out using SPSS (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA) 15.0 version package programme for Windows.