Bakır ve bakır oksit nanopartiküllerinin Artemia salina'daki birikim, eliminasyon ve oksidatif stres üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of copper and copper oxide nanoparticles on the Artemia salina accumulation, elimination and oxidative stress
- Tez No: 549827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURALİ DANABAŞ, DOÇ. DR. MEHMET ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Nanoparticle, CuO, Characterization, Zooplankton, Nanotoxicity, Accumulation, Oxidative stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Nanopartikül (NP) (0,05). Cu (60-80 nm) NP'lerin LC50 değeri 52,37 mg/L; CuO (40nm) NP'lerin LC50 değeri 55,39 mg/L olarak bulunmuştur. NP'lerin metal iyon salınımlarının ise, her bir NP'de farklılık gösterdiği gözlenmiştir. NP'lere maruz bırakılan zooplanktonların yüzeylerinin NP'ler ile sarıldığı gözlemlenmiştir. Çalışmada çok yönlü yapılan analizler sonucunda, Cu ve CuO NP'lerin organizmada birikim yapmakla birlikte, deney organizmasında toksik etkilerinin olduğu ve aynı paralellikle oksidatif stres oluşturduğu da görülmektedir. Bu nano boyuttaki malzemelerin artan kullanım alanları ile birlikte, çevre için büyük bir problem olarak karşımıza çıkabileceği belirlenmiştir. Buna bağlı olarak besin zincirinde yer alan organizmalar tarafından alınan NP'ler, dokuda birikim yaptığında daha üst tüketici organizmalar için tehlike oluşturabilecektir. Bu partiküllerin kullanımı ve doğaya bulaşması ile ilgili bir kontrol mekanizması oluşturulmalı ve etkileri üzerinde daha geniş çalışmalar da yürütülmelidir. Antahtar Kelimeler: Nanopartikül, Cu, CuO, Karakterizasyon, Zooplankton, Nanotoksisite, Birikim, Oksidatif stres.
Özet (Çeviri)
As the use of products containing nanoparticles (NPs) ( 0.05). LC50 values of Cu (60-80 nm) NPs were found as 52.37 mg / L and CuO (40nm) NPs were found LC50 value 55.39 mg / L. It was observed that the metal ion releases of NPs differed in each NP. It was observed that the surfaces of zooplanktons exposed to NPs were wrapped with NPs. As a result of multidimensional analyzes, it is seen that Cu and CuO NPs accumulate in organism and they have toxic effects in experimental organism and they cause oxidative stress with parallelism. It has been determined that this nano-sized material can be a big problem for the environment with increasing usage areas. Accordingly, NPs taken by organisms in the food chain may pose a danger to higher consumer organisms when they accumulate in the tissue. A control mechanism for the use and transmission of these particles should be established and further studies on their effects should be carried out.