Açıklanamayan infertilite olgularında serum ve gonadal sıvı d vitamini ile gonadal sıvı d vitamini reseptör düzeyinin rolünün araştırılması
Role of serum and gonadal fluid vitamin d levels and gonadal fluid vitamin d receptor levels in unexplained infertility cases
- Tez No: 549852
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, VDR, Açıklanamayan infertilite, Vitamin D, VDR, Unexplained infertility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
D vitamini etkisini nükleer vitamin D reseptörü (VDR) üzerinden gösteren kalsiyum-fosfor metabolizması üzerindeki etkilerinin yanı sıra birçok hücresel işlevi de düzenlediği bilinen bir vitamindir. D vitamininin infertilite etyolojisindeki rolü halen araştırılmaktadır. Çalışmamızda intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yöntemi ile tedaviye alınan açıklanamayan infertilite vakalarında eşlerin serum ve gonadal sıvı D vitamini düzeyleri ile gonadal sıvı VDR düzeylerinin infertilitede etkili olup olmadığının değerlendirmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan 76 çiftte serum 25(OH)D vitamini düzeyleri sıvı kromatografi-kütle-kütle spektrometresi (LC-MS/MS), gonadal sıvı 25(OH)D vitamini kemilüminesan mikropartikül immünolojik tetkik (CMIA), gonadal sıvı VDR düzeyleri ELİSA yöntemleri ile ölçüldü. Kadın eşlerin serum Anti Müllerian Hormon (AMH) düzeyi paramanyetik partiküllü kemilüminesan immünoassay, progesteron, estradiol, folikül stimülan hormon (FSH) ve gebelik tanısı için β-hCG düzeyi CMIA yöntemiyle ölçüldü. İşlem sonucunda 25 kadında gebelik (+), 51'inde gebelik (-) idi. Kadın serum ve gonadal sıvı 25(OH)D vitamini düzeyi gebelik gelişenlerde gelişmeyen gruba göre düşük bulundu. Ancak folikül sıvısı VDR düzeyleri gebelik (+) grupta gebelik (-) gruba göre anlamlı yüksekti. Erkeklerde serum 25(OH)D vitamini düzeyleri gebelik (+) grupta gebelik (-) gruba göre anlamlı düşük bulunurken, semen 25(OH)D vitamini ve VDR düzeyleri farksızdı. Kadınlarda serum ve folikül sıvısı 25(OH)D vitamini düzeyleri arasındaki anlamlı pozitif ilişki erkeklerde serum ve semen 25(OH)D vitamini düzeyleri arasında saptanmadı. Kadınlarda serum hormon düzeyleri gruplar arasında farklılık göstermedi. Sonuçlar ışığında kadın eşlerde düşük serum ve folikül sıvısı 25(OH)D vitamini düzeylerinin açıklanamayan infertilitede tek başına etken olmayacağı, D vitamininin etkisini gösterebilmesi için gerekli olan VDR'nin folikül sıvısındaki düzeylerinin ICSI uygulamasının başarısında önemli bir faktör olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vitamin D is a fat soluble vitamin with steroid hormone function that exerts its effects by binding to the nuclear vitamin D receptor (VDR). Besides its role on calcium-phosphorus metabolism, vitamin D has regulatory functions on various cellular metabolic processes, with crucial role in reproductive physiology. Its role in infertility is still unclear. The present study aims to evaluate if vitamin D concentrations in serum and/or gonadal fluid and VDR levels in gonadal fluid affect fertility in unexplained infertility cases treated with intracytoplasmic sperm injection (ICSI). Serum 25(OH) vitamin D concentrations from 76 partners were measured by tandem mass spectrometry (LC-MS/MS); gonadal fluid 25 (OH) vitamin D levels and gonadal fluid VDR levels were measured by chemiluminescent microparticle immunoassay (CMIA) and ELISA, respectively. Anti-Mullerian Hormone (AMH) concentrations in sera from female subjects were determined by paramagnetic particle chemiluminescent immunoassay; progesterone, estradiol, follicle stimulating hormone (FSH) and β-hCG levels to diagnose pregnancy were measured by CMIA. Pregnancy was (+) in 25 and (-) in 51 women after the ICSI cycle. Serum and gonadal fluid 25(OH) vitamin D levels were lower in pregnancy (+) women compared to that of pregnancy (-) women. However, follicular fluid VDR concentrations were significantly higher in pregnancy (+) women than that of non-pregnants. Serum 25(OH) vitamin D levels were lower in male partners of pregnancy (+) group compared to that of pregnancy (-) group while semen vitamin D and VDR concentrations were not different. Serum and follicular fluid vitamin D concentrations were significantly correlated in women but not in men. Female serum hormone concentrations were not different between groups. Results suggest that lower serum and/or follicular fluid vitamin D levels are not responsible alone as a factor of infertility; sufficient follicle VDR concentrations are also equally important to achieve pregnancy in ICSI treatment.