Alzheimer hastalığı olan ve olmayan yaşlılarda yürüme mobilite ve performans değerlendirilmesinde müziğin etkisi
The effect of music on walking, mobility and performance evaluation in older adults with and wi̇thout alzheimer disease
- Tez No: 549851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN İLÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, yaşlı, müzik, değerlendirme, Alzheimer, older adults, music, evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geriatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Alzheimer hastalığı olan ve olmayan yaşlılarda yürüme, mobilite ve performans değerlendirilmesinde müziğin etkisini incelemekti. Yöntem: Çalışmaya 30 Alzheimer hastalığı olan, 30 kognitif bozukluğu olmayan 60 yaşlı birey dahil edildi. Yürüme ve mobilite değerlendirilmesinde 10 metre yürüme testi, performans değerlendirilmesinde ise sandalyede otur-kalk testi (30 saniyede) kullanıldı. Bu testler; motivasyonel (120 bpm=dakikada 120 tekrar ) müzik, dinlendirici(60 bpm=dakikada 60 tekrar) müzik eşliğinde ve müziksiz şekilde olmak üzere 3'er kez uygulandı. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, boy, kilo, vücut kitle indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Kontrol grubu tüm test ortalamalarında Alzheimer grubuna göre anlamlı ölçüde iyi bulundu (p=0,000). Her iki grubun motivasyonel, dinlendirici müzik eşliğinde ve müziksiz şekilde yapılan test ortalamaları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamız sonucunda Alzheimer hastalığı olan ve olmayan yaşlılarda müzik kullanımı yürüme, mobilite ve performans üzerinde etkili olmamıştır. Gelecek araştırmalar, daha farklı test ve değerlendirme yöntemleri kullanarak yaşlılarda müziğin etkisini araştırabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study was to investigate the effect of music on walking, mobility and performance evaluation in older adults with and without alzheimer disease. Methods: 30 with alzheimer disease, 30 without cognitive impairment 60 older adults included in the study. For evaluation of walking and mobility 10 meter walk test; for evaluation of physical performance the chair stand test (30 seconds) used. The tests were performed in three different ways; motivational (120 bpm=120 repetitions per minute), relaxation music (60 bpm=60 repetitions per minute) and without music. Results: There were no statistically differences between groups regarding to age, gender, height, weight, body mass index (p>0.05). The control group was found to be significantly better on average of all tests than the Alzheimer's group (p = 0.000). No statistically significant difference was found between the two groups when compared with the mean scores of the groups with motivational, relaxation music and without music (p> 0.05). Conclusion: As a result of our study, the use of music in older adults with and without Alzheimer's disease did not affect walking, mobility and performance. Future research can investigate the effect of music on older adults using different testing and evaluation methods.