Kumuk Türkçesinde kelime grupları
Kumuk Turkish word groups
- Tez No: 549957
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kumuklar, Kumuk Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Kelime Grupları, Kumuks, Kumuk Turkish, Turkey Turkish, Word Groups
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmamızda, Türkiye Türkçesi ve Kumuk Türkçesindeki kelime gruplarından yola çıkılarak, Kumuk Türkçesine dair ele aldığımız beş farklı eserdeki kelime gruplarını bulmak; bu kelime gruplarının Türkiye Türkçesindeki kelime gruplarına benzeyen ve Türkiye Türkçesindeki kelime gruplarından ayrılan yönlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Kumuk Türkçesindeki kelime grupları, Kumuk Türkçesine ait beş farklı eser taranarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üç bölümlük bu çalışmamızın ilk bölümünde Kumuklar ve Kumuk Türkçesi hakkında bilgi verildikten sonra çalışmamızın asıl bölümünü oluşturan ikinci bölüme geçilmiş ve bu bölümde Kumuk Halk Şairi Yırçı Kazak, Kumuk Şair Şeyit Hanum Alişeva'dan Seçme Şiirler, Sev Ağla Sevin, Aytıvlar va Atalar Sözleri, Kumuk Halk Çeçegen Yomakları adlı eserlerdeki kelime grupları, Türkiye Türkçesi ve Kumuk Türkçesindeki kelime grupları hakkındaki bilgiler doğrultusunda incelenmiştir. Kumuk Türkçesindeki kelime gruplarının Türkiye Türkçesindeki kelime gruplarına benzeyen ve Türkiye Türkçesindeki kelime gruplarından ayrılan yönleri ise üçüncü bölümde yer alan“Sonuç”kısmında değerlendirilmiştir. Çalışma aşamasında, Leylâ Karahan'ın Türkçede Söz Dizimi, Ahmet B. Ercilasun'un Türk Lehçeleri Grameri kitaplarından ve Türk dili hakkında yazılan çeşitli eserlerden yararlanılmış ve bunlar“ Kaynaklar”bölümünde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is purposed to determine to find groups, which are in the five different Works belong to Kumuk Turkish, and to find differences and similarities between Kumuk Turkish and Turkey Turkish with starting out the work groups both Turkey Turkish and Kumuk Turkish. In our study, it is tried to be exposed the word groups of Kumuk Turkish by searching five different Works belong to Kumuk Turkish. In this three-part-work's first part, information about Kumuks and Kumuk Turkish is given and after that, in the main part of the word, the second one, the word groups with the knowledges about word groups of Kumuk Turkish and Turkey Turkish are studied, in wich Kumuk Poet Yırçı Kazak, chosen poems of Kumuk Poet Şeyit Hanum Alişeva, Love Cry be Happy, Aytıvs and Proverbs, word groups of Kumuk People Çeçegen Yomaks. It was appreciated in the third part,“Results”, the differences and the similarities between Turkey Turkish and Kumuk Turkish. During the work, Leyla Karahan's“Syntax in Turkish”, Ahmet Bican Ercilasun's“The Grammar of Turkish Dialects”and more Works which are writte about Turkish language are used and these are shown in the“Sources”part.