Abdulla Qahhor'ın 'Sinchalak' adlı eseri esasında Özbek Türkçesinde kelime grupları (İnceleme, çeviri yazı, aktarım)
Word groups in Uzbek Turkish based of Abdulla Qahhor's work 'Sinchalak' (Grammatikal investigattion, transcription of the text, translation into Turkish)
  1. Tez No: 732635
  2. Yazar: ŞENAY ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Grupları, Söz Dizim, Özbek Türkçesi, Sinchalak, Word Groups, Syntax, Uzbek Turkish, Sinchalak
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 518
Özet
Cümle iletişimin en küçük birimi olup, kendimizi ifade etmemize yarayan kelimeler dizisidir. Cümlenin ögeleri çoğunlukla tek kelimeden ibaret değildir, tek bir ögeyi karşılayan kelime gruplarından da meydana gelebilir. Kelime grubu en az iki veya daha fazla kelimeden oluşan dil birlikleridir. Çalışmamızda Özbek Türkçesinde kelime grupları daha önce Türkiye Türkçesine aktarılmamış olan Abdulla Qahhor'ın“Sinchalak”adlı eseri esasında incelenmiştir. Türkiye Türkçesi söz dizimi geleneklerine göre hazırlanan bu çalışmada kelime grupları, Mevlüt Gültekin'in yazmış olduğu“Özbek Türkçesi Cümle Bilgisi (2013)”adlı eserdeki tasnif ve metotlar temel alınarak incelenmiş, cümledeki ve kelime gruplarındaki işlevleri ile birlikte değerlendirilmiştir. Değerlendirme yapılırken Özbek kaynaklardan da istifade edilmiştir. Çalışmamız; kelime grupları tasnifi, çeviri yazı ve Türkiye Türkçesine aktarım şeklinde üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışma ile hem bilim dünyasındaki kelime grupları araştırmalarına katkıda bulunmak hem de“Sinchalak”adlı eserin Türkçesini edebiyat dünyasına kazandırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The sentence is the series of words that is the smallest unit of communication and provides us to express ourselves. It's items are not mostly made up a word, it can consist of word groups that includes only one item. A word group is a language unit that consists of at least two or more words. In this study, the word groups in Uzbek Turkish were examined on the basis of Abdulla Qahhor's“Sinchalak”which has not been translate to Turkish before. In this study, which was prepared according to the syntax traditions of Turkish, the word groups were analyzed on the basis of the classification and methods in the work“ Uzbek Turkish Sentence Information (2013)”written by Mevlüt Gültekin, and it was evaluated together with their functions in the sentence and word groups. (bu cümlede Mevlüt Gültekin tarafından hazırlanan değil de yazılan diye yazmamız gerekiyor)While making the evaluation, Uzbek sources were also used. Our study consists of three parts: classification of word groups, transcription, and transfer to Turkey Turkish. With this study, it is aimed both to contribute to the researches of word groups in the world of science and to promote the Turkish version of the work“Sinchalak”to the world of literature.