Türkiye Türkçesinde özne kavramı ve özneyi oluşturan kelime grupları
The concept the subject and word groups that make up subject in Turkey Turkish
  1. Tez No: 477159
  2. Yazar: ÜLKÜ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, özne, öznenin özellikleri, özne çeşitleri, kelime grupları, Turkish Language in Turkey, the features of subject, the types of subject, word groups
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tez çalışmamızda Türkiye Türkçesinde özne kavramı, öznenin özellikleri ve özne çeşitleri üzerine yazılmış ilgili kaynaklar geçmişten günümüze Türkçenin ilk dilbilgisi kitaplarından yola çıkılarak tarandı, gözden geçirildi. Özne kavramı, öznenin özelikleri ve özne çeşitleri konularında uzmanların fikir birliğine vardığı ve uzlaşamadığı noktalar tespit edildi. Bu araştırma ve tespitlerin ışığında özne kavramı ve öznenin özellikleri üzerinde duruldu. Özne çeşitleri değerlendirildi. Özne kavramı, öznenin özellikleri ve özne çeşitleri ile ilgili bir sonuca varıldı ve ulaşılan sonuçlar çalışmada sunuldu. Çalışmamızın devamında özneyi oluşturan kelime grupları örnekler üzerinde gösterildi ve özneyi oluşturan kelime grupları tespit edilerek bu kelime gruplarının özellikleri belirlendi. Bu çalışmada özne ile ilgili bundan sonra yapılacak çalışmalara yardımcı olmak da amaçlandı.
Özet (Çeviri)
In our thesis study, related sources written upon subject term in Turkish language of Turkey, the types of subject and the features of subject were scanned on the basis of the first Turkish grammar books from past to the present. On the topics of subject term, the features of subject and the types of subject, points that the specialists agreed and disagreed upon, were determined. In the light of this research and determinations, dwelt upon the subject term and the features of subject. The types of subject were evaluated. There had been a conclusion about subject term, the features of subject and the types of subject and these reached conclusions were presented in the study. In the continuation of the study, word groups that form the subject were shown on the examples and word groups that form the subject were determined. Besides, the features of these word groups were put forth. Also, in this study it was aimed to help the studies of subject that will be conducted in the future.