Bayraktar Bayraklı'nın tefsirinde Kur'ân'ın çağdaş yorumları ve Kur'ân'ı yorumlama yöntemi üzerine bir değerlendirme
An assessment upon the contemporary comments of Koran and the method of Koran commenting in Bayraktar Bayrakli's commentary
- Tez No: 550006
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bayraktar Bayraklı, Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'ân Tefsiri, Çağdaş Yorum, Yorumlama Yöntemi, Bayraktar Bayraklı, Commentary of the Koran in the Light of a New Approach, Contemporary Comment, Commenting Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bayraktar Bayraklı'nın 21 ciltlik“Yeni Bir Anlayışının Işığında Kur'ân Tefsiri”adlı çalışması dini boyutu olan çağdaş birçok problemi konu edinmiştir. Bayraktar Bayraklı'nın yaşayan ve dolayısıyla üretmeye devam eden bir müfessir olması sebebiyle hayatı ve eserleri hakkında sınırlı bilgiler mevcuttur. Bu bilgiler giriş bölümünde sunulmuştur. Çağdaş problemler başlığı altında ele alınacak konuların pek çok olması hasebiyle bu konular iman, ibadet ve ahlakın temel konularıyla ve Bayraktar Bayraklı'nın bu temel konulara klasik tefsir anlayışından farklı yorumlar getirdiği ayetlerle sınırlandırılmıştır. Ehl-i Kitabın Ahiretteki Durumu, Cehennemin Ebediliği, Hz. İsa'nın Nüzulü, Şefaat, Recm, Hırsızlık ve El Kesme Cezası, Muğayyebat-ı Hamse, Çok Eşle Evlilik, Kur'ân'a Abdestsiz Dokunma Meselesi, Kadınlarla İlgili Çeşitli Meseleler, Yabancı Evlere Girme Adabı, Necva Ayeti… gibi tartışmalı konular başka müfessirlerle kıyas yapılarak incelenmiştir. Müfessirin Kur'ân'ı yorumlama yöntemi de yine birçok başlık içerisinden en çok kullandıkları ile sınırlandırılmıştır. Tarihsellik, Nasih-Mensuh, Muhkem-Müteşabih, Bilimsel Bakış Açısı… gibi başlı başına bir çalışma konusu olabilecek başlıklar tezin amacına uygun işlendikten sonra Bayraktar Bayraklı'nın tefsirinden örnekler ile yöntemi kullanış şekli açıklanmıştır. Gerekli yerlerde başka yorumlar ile kıyas yapılarak bakış açısı net bir şekilde ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
So many problems that have religious aspects were mentioned in Bayraktar Bayraklı's 21 volumed work called“Commentary of the Koran in the Light of a New Approach.”Since Bayraktar Bayraklı is a living and so acontinucing glossator to produce there is limited information about his life and works. For there are lots of topics that are dealt under the title of contemporary problems, these subjects are limited with faith, worship, basic subjects of morals and the verses that Bayraktar Bayraklı studied these topics with a classical understanding. Such questionable subjects as“Ehl-i Kitabın Ahiretteki Durumu, Cehennemin Ebediliği, Hz. İsa'nın Nüzulü, Şefaat, Recm, Hırsızlık ve El Kesme Cezası, Muğayyebat-ı Hamse, Çok Eşle Evlilik, Kur'ân'a Abdestsiz Dokunma Meselesi, Kadınlarla İlgili Çeşitli Meseleler, Yabancı Evlere Girme Adabı, Necva Ayeti…”were studied by comparing with other glossators. The Koran's commenting method of the glossator is limited again with the most used ones of the topics. Such topics as“Tarihsellik, Nasih-Mensuh, Muhkem-Müteşabih, Bilimsel Bakış Açısı…”that can be study topics out and out were explained via the samples from Bayraktar Bayraklı after handled suitable with the goal. The point of view was tried to be expressed clearly by comparing with other comments when it was necessary.