Sheehan sendromlu hastalarda işitme fonksiyonları ve serum prestin düzeyinin değerlendirilmesi
The evaluation of hearing functions and serum prestin level in patients with sheehan syndrome
  1. Tez No: 550086
  2. Yazar: YUSUF GEYLANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFKI ÜÇLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pituitary insufficiency, Sheehan syndrome, hearing loss, serum prestin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Hipofiz bezi endokrin sistemde önemli görevler üstlenmiş bir organdır. Tüm vücudun endokrin sistemi burada ayarlanır. Hipofiz yetmezliği hipotalamik uyarının kaybı ya da pitüiter fonksiyonların direkt kaybolması neticesinde meydana gelebilir. Doğum sonu şiddetli kanamalı kadınlarda meydana gelen hipopituitarizm tablosuna Sheehan Sendromu (SS) denir. Sensörinöral işitme kaybı, işitme kayıplarının çoğundan sorumludur. Sensörinöral işitme kaybının ana nedenleri ileri yaş, ototoksik ilaçların kullanımı, gürültüye maruz kalma, kalıtsal ve otoimmün hastalıklardır. Biz bu çalışmamızda; Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji polikliniğinde takip edilen SS hastalarında işitme testi sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Haziran 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Endokrinoloji Anabilim Dalı Polikliniğinde takipleri yapılan Sheehan Sendromu tanısı olan 33-81 yaş arasındaki 24 kadın hasta prospektif olarak incelendi. 34-79 yaş arasında herhangi bir kalıtsal, edinsel veya sistemik hastalığı bulunmayan, Sheehan Sendromu olmayan 24 sağlıklı kadın kontrol grubu olarak alındı. Hastaların Büyüme hormonu, Tiroid sitimüle hormon (TSH), sT3, sT4, prolaktin, somatomedin-C, kortizol, FSH, LH, progesteron, Estradiol, ACTH, DHEA-SO4 ve serum prestin düzeyleri incelendi. İşitme kaybı açısından da saf ses odiyometre ve timpanometre ölçümleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda vaka ve kontrol grubunun tamamı kadın hastalardan oluşmuştur. Vaka grubunun yaş ortalaması 55,13 yıl olup vakaların tanı anındaki ortalama yaşı 47,09 yıl olarak saptandı. Hastalığa sebep olan kanamalı doğumda vakaların ortalama yaşı 32,48 yıl ve ortalama hastalık süresi 22,74 yıl olarak saptandı. Vaka grubunda ACTH 14,42 pg/ml, büyüme hormonu 0,14 ng/ml, DHEA_SO4 34 μg/dl, estradiol 21,58 pg/ml, FSH 5,05 mIU/ml, LH 2,34 mIU/ml, prolaktin 5,30 ng/ml, serbest III T3 2,24 pg/ml, serbest T4 0,79 ng/dl ve somatomedin-c 50,9 ng/ml ortalama değerleri ile kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük ölçülmüştür. Saf ses odiyometre sonuçlarında saf seslerin ortalaması olan PTA vaka grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek görülmüştür. Vaka grubunda sol kulak yüksek frekansların ortalaması ile hastalık süresi arasında orta şiddette pozitif korelasyon; sol kulak yüksek frekansların ortalaması ile annenin doğum zamanındaki yaşı arasında orta şiddette negatif korelasyon olduğu gözlenmiştir. Vaka grubunda serum prestin düzeyi ile serbest T3 ve serbest T4 arasında orta şiddette negatif korelasyon gözlenmiştir. Sonuç: Sheehan sendromlu hastalarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında işitme kaybı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir. Sheehan sendromu(SS) işitme kaybına yol açabileceğini kanısına vardık. SS takiplerinde işitme takip amaçlı olarak odyometri yapılması önerilebilir ve yüksek frekanslarda işitme kaybı görülmesi durumunda bu hastalara tedavi verilerek işitme kaybının kötüleşmesi engellenebilir. Anahtar Kelimler: Hipofiz yetmezliği, Sheehan Sendromu, işitme kaybı, serum prestin
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF HEARING FUNCTIONS AND SERUM PRESTIN LEVEL IN PATIENTS WITH SHEEHAN SYNDROME Dr Yusuf Geylani, Thesis, VAN, 2019. Objective: The pituitary gland is an organ that plays important roles in the endocrine system.The endocrine system of the whole body is adjusted here. Pituitary insufficiency can occur as a result of loss of hypothalamic stimulation or direct loss of pituitary functions. Hypopituitarism that occurs in postpartum women with severe bleeding is called Sheehan's Syndrome (SS). Sensorineural hearing loss is responsible for most hearing losses. The main causes of sensorineural hearing loss are advanced age, use of ototoxic drugs, exposure to noise, hereditary and autoimmune diseases. In this study; We aimed to evaluate the hearing test results in SS patients followed up at the Endocrinology Outpatient Clinic of Yüzüncü Yıl University Medical Faculty Hospital. Material and Methods: In this study, 24 female patients aged 33-81 years with the diagnosis of Sheehan Syndrome who were followed up in the outpatient clinic of the Endocrinology Department of Dursun Odabaş Medical Center, Faculty of Medicine, Yüzüncü Yıl University (YYU) between June 2018 and May 2019 were prospectively evaluated. Twenty-four healthy women aged 34-79 years without any inherited, acquired or systemic disease and without Sheehan's Syndrome were included as the control group. Growth hormone, thyroid stimulated hormone (TSH), sT3, sT4, prolactin, somatomedin-C, cortisol, FSH, LH, progesterone, Estradiol, ACTH, DHEA-SO4 and serum prestin levels were studied. Pure tone audiometry and tympanometer measurements were also evaluated for hearing loss. Results: In our study, all cases and control groups were female. The mean age of the cases was 55.13 years and the mean age at the time of diagnosis was 47.09 years. The mean age of the hemorrhagic birth cases which cause disease was 32.48 years and the mean duration of the disease was 22.74 years. In the case group, The mean values of ACTH 14.42 pg / ml, growth hormone 0.14 ng / ml, DHEA-SO4 34 μg / dl, estradiol V 21.58 pg / ml, FSH 5.05 mIU / ml, LH 2.34 mIU / ml, prolactin 5.30 ng / ml, free T3 2.24 pg / ml, free T4 0.79 ng / dl and somatomedin-c 50.9 ng / ml were significantly lower than the control group. The pure tone audiometer results were significantly higher in the PTA case group, which is the average of pure sounds, compared to the control group. moderately positive correlation between the mean duration of the left ear high frequency and disease duration in the case group; a moderate negative correlation was found between the mean high frequency of the left ear and the mother's age at birth. Moderate negative correlation between serum prestin level and free T3 and free T4 was observed in the case group. Conclusion: There was a statistically significant difference in hearing loss in patients with Sheehan syndrome when compared with the control group. Sheehan syndrome (SS) may lead to hearing loss. Audiometry may be recommended for auditory follow-up during SS follow-up, and if high-frequency hearing loss occurs, treatment of these patients can be prevented from worsening.