Cushing sendromunun deri nem, pH, sıcaklık, sebum, kapasitans ve elastikiyet değerleri üzerine olan etkilerinin ölçülmesi
Measuring cushing's syndrome effects on skin humidity, pH temperature, sebum, capacitance and elasticity values
- Tez No: 351340
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BORLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Cushing Sendromu, deri ph, sebum, nem, kapasitans, sıcaklık ve elastikiyet parametreleri, Cushing'sSyndrome, skin pH, sebum, humidity, capacitance, temperature and elasticity parameters
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Cushing sendromu, kan glukokortikoid düzeyi artışı ile karakterize ve nadir gözlenen bir tablodur. Bu tablo endojen denilen kişinin kendi vücudunda bulunan hipofiz veya adrenal bez kaynaklı olabileceği gibi başka dokulardan salgılanarak ya da kortizol içerikli ilaçların alımıyla da ortaya çıkabilir. Cushing sendromu, beyin, kemik, kas dokusu gibi vücutta bulunan tüm dokuları ve organlarıetkileyebilmektedir. Etkilediği dokulardan biri de yüzey olarak vücudun en büyük organı olarak bilinen ve dış görünümümüzü ifade eden deri organıdır. Deri üzerine olan etkileri nedeniyle hastalarda; stria, akne, hirsutizm, hipertrikozis, alopesi, ekimoz, akantozis nigrikans, hiperpigmentasyon, purpura ve frajil deri gibi dermatolojik tablolara neden olmaktadır. Daha önce Sheehan sendromu, akromegali gibi endokrin hastalıklarda, postmenopozal dönem kadınlarda ve atopik dermatitli hastalarda amaçladığımız çalışmaya benzer çalışmalar bildirilmiştir. Ancak, Cushing sendromlu hastalardaki deri nem (Transepidermal su kaybı, TESK), ph, sıcaklık, elektriksel kapasitans, sebum ve elastikiyet değerlerindeki değişiklikleri ortaya koyan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu açıdan literatürde ilk çalışma olacaktır. Bu nedenle bu çalışmada hastalığınderi nem, ph, sıcaklık, elektriksel kapasitans, sebum ve elastikiyet değerleri üzerine olan etkileri ölçülerek, hastalığın seyri sırasındaki deri ölçüm değişikliklerini saptamak amaçlanmıştır. Materyal ve Methot: Erciyes Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Bölümünde pemfigus ve alopesi totalis tanısı almış ve bu nedenleen az 3 aydan bu yana sistemik steroid tedavisi alan 16 iyatrojenik Cushing tablosu gelişen hasta ve Erciyes Üniversitesi Endokrin ve Metabolizma Bölümünde Cushing sendromu tanısı alan 14 hasta ile 15 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hasta ve sağlıklı gönüllülerin deri TESK, ph, sıcaklık, elektriksel kapasitans, sebum ve elastikiyet değerleri non invaziv methodlarla (Tewameter TM 210, pHmeter PH900, corneometer CM825, Sebumeter SM810, Cutometer dual MPA 580, Courage+khazaka electronic GmbH, Cologne, Germany) ölçüldü. Hasta ve kontrol grubu;stria, akne, hirsutizm, hipertrikozis, alopesi, ekimoz, akantozis nigrikans, hiperpigmentasyon ve eşlik eden diğer dermatolojik lezyon varlığı açısından değerlendirildi. Bulgular: Hasta kontrol grubu başlangıç karşılaştırılmasında; ph tüm ölçüm bölgelerinde anlamlı yüksek, sıcaklık tüm bölgelerde anlamlı düşük; sebum, elektriksel kapasitans ve elastikiyet sadece sırt bölgesinde anlamlı düşük; TESK ise sadece alın ve el sırtında anlamlı yüksek saptandı. Endojen/ Ekzojen Cushing/kontrol grupları başlangıç karşılaştırılmasında; sıcaklık tüm bölgelerde anlamlı düşük, TESK ve ph alın ve elsırtı bölgelerinde anlamlı yüksek; sebum ve elastikiyet sırt bölgesinde anlamlı düşük saptandı. Hastaların 6.ayın başlangıç değerlerine göre karşılaştırılmasında; ph'nın düşme eğilimi gösterdiği, ancaktüm bölgelerde anlamlıyüksekliğinin devam ettiği; sıcaklığın yükselme eğilimi gösterdiği, ancak tüm bölgelerde anlamlı düşüklüğün devam ettiği saptandı. Hasta kontrol grubunun klinik değerlendirilmesinde; hipertrikozis, hiperpigmentasyon ve mantar enfeksiyonları kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı. Sonuç: Bu çalışma ile kortizolün deri üzerine ve özellikle de sıcaklık, ph ve elastikiyet parametreleri üzerine olan etkileri gösterildi. Ölçüm yapılan bölgelerden alın ve el sırtı bölgesinin ekzojen faktörlerden etkilendiği için sırt bölgesinin ölçüm için daha uygun olduğu kanaatine varıldı. Yine ekzojen steroidlerin kliniğe yansımasının daha erken ve gürültülü olduğunu gösterdi. Çalışmaya alınan hastaların ölçümlerinin 6.ayına doğru kortizolün etkisinin azalmasıyla deri ph değerlerinin azaldığı, sıcaklık ve elastikiyet değerlerinin arttığı saptandı. Ancak, sadece ph ve sıcaklık değerleri arasında anlamlı fark gözlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: Cushing's syndrome (CS) is characterized by an increase in blood glucocorticoid level and is a rarely observed presentation. While this presentation may originate from the pituitary or adrenal glands, present in the body of the person, and be called endogenic, it may also arise by being secreted from other tissues or also due to the intake of cortisol containing drugs. Cushing's syndrome may affect all tissues and organs in the body such as brain, bone, and muscle tissue.One of the tissues it affects is the skin organ, known to be the largest organ of the body in terms of surface, and presenting our external appearance. Due to its effects on skin, it causes dermatological presentations in patients such as stria, acne, hirsutism, hypertrichosis, alopecia, echymosis, acanthosisnigricans, hyperpigmentation, purpura and fragile skin. Studies similar to the study we have aimed have been reported previously in endocrine diseases such as Sheehan's syndrome, acromegaly, in post-menopausal women, and in atopic dermatitis patients. However, no study is available to present the changes in the values of skin humidity (Trans epidermal water loss, TEWL), pH, temperature, electrical capacitance, sebum and elasticity in Cushing's syndrome patients.In this respect, this study will be a pioneer. Therefore, this study has aimed to measure the effects of the disease on skin humidity, pH, temperature, electrical capacitance, sebum and elasticity values and to detect the skin measurement changes during the course of the disease. Material and Method: 16 patients developing iatrogenic Cushing's presentation, who have been diagnosed pemphigus and alopecia totalis in Erciyes University Department of Dermatological and Venereal Diseases, and who therefore have received systemic steroid treatment for at least 3 months and 14 patients, who have been diagnosed Cushing's syndrome in ErciyesUniversity Department of Endocrinology and Metabolism, and a control group of 15 healthy individuals have been included in the study. Skin TEWL, pH, temperature, electrical capacitance, sebum and elasticity values of the subjects enrolled in the study were measured by non-invasive methods (Tewameter TM 210, pHmeter PH900, corneometer CM825, Sebumeter SM810, Cutometer dual MPA 580, Courage+khazaka electronic GmbH, Cologne, Germany). Patient and control groups were evaluated in terms of stria, acne, hirsutism, hypertrichosis, alopecia, echymosis, acanthosis nigricans, hyperpigmentation and presence of other concomitant dermatological lesions. Findings: In baseline patient versus control groups comparison; ph was significantly high in all measurement regions, temperature was significantly low in all regions; sebum, electrical capacitance and elasticity were only significantly low in back region; TEWL was only significantly high in forehead and dorsum of the hand. In baseline comparison of endogenous/ exogenous cushing/control groups; temperature was significantly low in all regions, TEWL and pH were significantly high in forehead and hand dorsum regions; sebum and elasticitywere significantly low in back region. In the comparison of the patients as per baseline versus month 6; it was detected that pH showed a tendency to decrease, however the significant elevation resumed in all regions; that temperature showed a tendency to increase, however significantly low values resumed in all regions. In the clinical evaluation of patient versus control groups; hypertrichosis, hyperpigmentation and fungal infections were detected significantly higher than the control group. Conclusion: This study showed us the effects of cortisol on skin and particularly on temperature, pH and elasticity parameters. Since forehead and hand dorsum measurement regions are affected by exogenous factors, back region was thought to be more appropriate for measurement. Again it demonstrated that the clinical reflection of exogenous steroids was earlier with more noisy observations. It was detected that skin pH values decreased and temperature and elasticity values increased towards the 6th month of the measurements of the patients, included in the study, due the reduction of cortisol effect. However, significant differences were observed only between pH and temperature values.