Farklı karbon kaynaklarının ve C/N oranlarının mikrobiyal denitrifikasyon üzerine etkileri
  1. Tez No: 55010
  2. Yazar: GÜLTEN ÖKMEN (KURUCUOĞLU)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. Ö. FARUK ALGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kesikli Kültür, Denitrifikasyon, Nitrat Giderimi, Pseudomonas stutzeri, Paracoccus denitrifıcans
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
m FARKLI KARBON KAYNAKLARININ ve C/N ORANLARININ MİKROBİYAL DENİTRİFİKASYON ÜZERİNE ETKİLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Gülten (KURUCUO?LU) ÖKMEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül, 1996 ÖZET Bu çalışmada farklı karbon kaynaklarının (etanol, metanol ve asetik asit) ve karbon azot oranlarının (0,5; 1; 1,5; 2; 2,5) kesikli kültürde mikrobiyal denitrifikasyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, denitrifikasyon bakterisi olarak Paracoccus denitrifıcans ve Pseudomonas stutzeri türleri kullanılmıştır. Bütün denemelerde, başlangıç N03 derişimi 100 mg/L olarak sabit tutulmuş ve 66 saatlik inkübasyon süresi boyunca, belirli aralıklarla ortamdaki nitrat, nitrit ve mikroorganizma konsantrasyonları spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Karbon kaynağı olarak etanol kullanıldığında, Paracoccus denitrifıcans ve Pseudomonas stutzeri türleri için en yüksek N03 giderimleri sırasıyla %40 (C/N=l) ve %32 (C/N=2,5) uygulamaları sonucunda, karbon kaynağı olarak metanol kullanıldığında yine bu türler için en yüksek N03 giderimleri ise sırasıyla %35 (C/N=0,5) ve "20 (C/N=l) uygulamalan sonucunda gerçekleşmiştir. Diğer taraftan karbon kaynağı olarak asetik asit kullanıldığında, Paracoccus denitrifıcans türü ile C/N=0,5 uygulaması sonucu %29 oranında, Pseudomonas stutzeri türü ile de C/N=l uygulaması sonucu %59 oranında N03 giderimi sağlanmıştır. Sonuçlar, daha önce yayınlanmış benzer araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve tarüşılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV THE EFFECTS OF DIFFERENT CARBON SOURCES AND C/N RATIO ON MICROBIAL DENITRIFICATION L Sc. Thesis) Gülten (KÜRUCUO?LU) ÖKMEN GAZİ UNIVERSITY INSTTTUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September, 1996 ABSTRACT In this study, the effects of different carbon sources and C/N ratio on the microbial denitrification in batch culture have been investigated. For this purpose Paracoccus denitrificans and Pseudomonas stutzeri were used as denitrifiers. For all experiments, the initial N03 concentrations were constant as 100 mg/L. Among the incubation period of 66 hours, nitrate, nitrite and microorganism concentrations were determined spectrophotometrically at certain intervals. When etanol was used as a carbon source, the highest N03 reductions for Paracoccus denitrificans and Pseudomonas stutzeri have been found to be 40% (C/N=l) and 32% (C/N=2,5), respectively. When methanol was used as a carbon source, the highest N03 reductions for these two species were 35% (C/N=0,5) and 20% (C/N=l), respectively. On the other hand, 29% N03 reduction (C/N=0,5) for Paracoccus denitrificans and 59% N03 reduction (C/N=l) for Pseudomonas stutzeri have been obtained when acetic acid was used as carbon source. The results were compared with the findings of similar investigations and discussed. Key Words; Batch culture, Denitrification, Nitrat Removal, Pseudomonas stutzeri, Paracoccus denitrificans