Deneysel karaciğer fibrozisinde capparis ovata, rutin, kaempferol ve N –asetilsisteinin koruyucu etkileri ile inflamatuar gen ekspresyonlarının ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the protective effects of capparis ovata, routine, kaempherol, N-acetyl cystein and their relationship between inflammatory gene expression in experimental liver fibrosis
- Tez No: 550117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL KOCAMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, Capparis ovata, Kaempferols, Rutin, Nasetilsistein, Hepatic cirrhosis, Capparis ovata, Kaempherol, Routine, N-acetyl cystein
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Karaciğer fibrozisi, farklı nedenlerle karaciğerdeki kronik stimulasyon sonucu ortaya çıkan patolojik bir durumdur. Çalışmamızda karbon tetraklorür (CCL4) ile ratlarda oluşturulan karaciğer fibrozisi modelinde, Capparis ovata, rutin, kaempferol ve N-asetilsistein koruyucu etkilerinin olup olmadığını belirlemek ve bu üç ajanın etkilerinin birbirleri ve inflamatuar gen ekspresyonları ile karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmamızda wistar albino erişkin erkek ratlar kullanılmış olup her grupta 8 tane olmak üzere toplam altı gruba ayrıldı. Kontrol (Grup 1), CCL4 (Grup 2), CCL4 + Capparis ovata (Grup 3), CCL4 + Rutin (Grup 4), CCL4 + Kaempferol (Grup 5), CCL4 + NAC (Grup 6) olarak düzenlendi. Karaciğer fibrozis modeli oluşturmak için dört hafta boyunca haftada 2 kez intraperitoneal olarak 2 ml/kg %20 lik CCL4 zeytin yağı içinde verildi. Capparis ovata 500mg/kg/gün, rutin 25mg/kg/gün, kaempferol 20mg/kg/gün ve NAC 50mg/kg/gün dozunda intraperitoneal yolla çözücü olarak zeytin yağı kullanılarak hergün verildi. Dört hafta sonunda ötenazi yapılarak ratların kan ve karaciğer doku örnekleri alındı. Toplamda 48 rat üzerinde histopatolojik, biyokimyasal (AST, ALT, total ve direk biluribin), inflamasyon belirteçleri ve inflamatuar gen düzeyleri bakıldı. C. ovata(Grup 3), rutin(Grup 4), kaempherol(Grup 5) ve NAC(Grup 6) gruplarında fibrozis skorunun CCL4(Grup 2) grubundan düşük olduğu izlendi (p0.05). Sonuç olarak, histopatolojik incelemelerde C.ovata, rutin, kaempherol ve NAC'ın fibrozisi tam olarak geriletmese de yararlı olabileceği, özellikle rutinin TNF alfa, IL-10, TGF-beta1 ve IL-2'nin gen ekspresyonlarında gerileme yaptığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Liver fibrosis is a pathological condition resulting from chronic stimulation in the liver for different reasons. In our study, it was aimed to determine whether or not protective effects of Capparis ovata, routine, kaempferol and N-acetylcysteine were found in the model of liver fibrosis in rats with carbon tetrachloride (CCL4). In our study, male rats of wistar albino adult were divided into six groups as 8 in each group. Groups was regulated as Control (Group 1), CCL4 (Group 2), CCL4 + Capparis ovata (Group 3), CCL4 + Routine (Group 4), CCL4 + Kaempferol (Group 5), CCL4 + NAC (Group 6). The liver was given 2 ml / kg 20% CCL4 (with olive oil) intraperitoneally twice a week for four weeks to form the fibrosis model. Capparis ovata 500mg / kg / day, routine 25mg / kg / day, kaempferol 20mg / kg / day and NAC 50mg / kg / day were administered intraperitoneally daily by using olive oil as solvent. Blood and liver tissue samples were collected at the end of four weeks. In total, 48 rats were examined histopathologically, biochemical (AST, ALT, total and direct biliribin), inflammation markers and inflammatory gene levels. In the C. ovata (Group 3), routine (Group 4), kaempherol (Group 5) and NAC (Group 6) groups, the fibrosis score was lower than the CCL4 (Group 2) group (p 0.05). In conclusion, histopathological examinations showed that C.ovata, routine, kaempherol and NAC can be useful even if they do not stop fibrosis. Especially the routine regressed gene expression of TNF alpha, IL-10, TGF-beta1 and IL-2.