CAD-CAM teknolojisiyle hazırlanan titanyum disklerin, farklı yöntemler kullanılarak düzenlenen yüzeyinin; titanyum porselen bağlantısına etkisinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluating the effect of titanium porcelain bond strength on the treatead surface of titanium discs prepared by CAD-CAM technology
- Tez No: 550135
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ NİĞİZ, PROF. DR. ZELAL SEYFİOĞLU POLAT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum, Yb:Fiber Lazer, Yüzey Pürüzlendirme, Porselen, Titanium, Yb:Fiber Laser, Surface Roughing, Porcelain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmamızın amacı, titanyum yüzeyine uygulanan yüzey pürüzlendirme işlemlerinden ilk defa bu çalışmada kullanılan Fiber lazer uygulamasının, diğer yüzey pürüzlendirme yöntemlerinden olan alüminyum oksit ile kumlama ve cojet ile karşılaştırılıp; titanyum-porselen bağlanım dayanımına etkisinin incelenmesidir. Toplamda 96 adet titanyum altyapı diskleri CAD/CAM cihazında, çapı 6 mm, yüksekliği 3 mm ebatlarında olmak üzere hazırlandı. Örnekler, uygulanan yüzey işlemine göre kontrol grubu da dahil olmak üzere 6 farklı gruba ayrıldı (n=10). Uygulanan yüzey işlemlerine göre; Yb:Fiber lazer ile tek yönlü (horizontal) tarama, Yb:Fiber lazer ile iki yönlü (horizontal-vertikal) tarama, Yb:Fiber lazer ile 3 yönlü (horizontal-vertikal-hipotenüs) tarama, Cojet, Kumlama ve Kontrol grubu olmak üzere gruplar oluşturuldu. Yüzey analizi için titanyum disk yüzeylerine yapılan farklı yüzey işlemleri sonrası; her bir gruptaki örneklere SEM görüntüleme, ıslanabilirlik testi ve profilometre testi uygulandı. Titanyum disklere yüzey işlemleri yapıldıktan sonra kontrol grubu dahil olmak üzere; çapı 4 mm, yüksekliği 3 mm olacak şekilde düşük ısı porseleni (VITA Titanium Porselen) üretici firma talimatlarına uyarak uygulandı. Sonrasında hazırlanmış titanyum altyapılı porselen örnekler akrilik bloklara gömüdükten sonra 24 saat boyunca 37±1°C distile su içerisinde bekletildi. Hazırlanmış akrilik bloklara gömülmüş örneklere makaslama testi uygulandı ve sonuçlar değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; bağlantı kuvveti değerlerinin ortalamalarına ait farklılıkların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi yöntemi (One Way Anova) kullanıldı. Çalışmamızda istatistiksel anlamlılık olduğu durumlarda Tukey-HSD ve Dunnett çoklu karşılaştırma istatistik testi farklılığın hangi gruplarda olduğunu belirlemede kullanıldı. Araştırmamızın sonuçlarına göre en yüksek titanyum-porselen bağlantı değerleri; kumlama ve 3 yönlü fiber lazer ile pürüzlendirilmiş gruplarda görüldü. Sonuç olarak, gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Yb:Fiber lazer uygulamasının istatiksel olarak bir anlamı bulunmasa da porselenin titanyum diske bağlantısını arttırmada olumlu etkisi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare the application of fiber laser application with aluminum oxide sand blasting and cojet, which is one of the other surface roughening methods, which is used for the first time in this study. Effect of titanium-porcelain bond strength was investigated in this study. In total, 96 samples of titanium discs were prepared in a CAD/CAM device with a diameter of 6 mm and a height of 3 mm. Samples were divided into 6 groups (n: 10), including the control group, according to the applied surface treatment. Groups were formed according to the applied surface treatments. These are; One-way (horizontal) scanning with Yb:Fiber laser, two-ways (horizontal-vertical) scanning with Yb:Fiber laser, three-ways (horizontal-vertical- hypotenuse) scanning Yb:Fiber laser, Cojet, Sand blasting and Control group. After surface treatment on surface of titanium discs for different surface treatments; SEM imaging, wettability test and profilometer test were applied to the samples in each group. After surface treatments on titanium discs, including the control group; low heat porcelain (VITA Titanium Porcelain) with a diameter of 4 mm and a height of 3 mm was applied following the manufacturer's instructions. Afterwards, porcelain samples prepared with titanium inlays were placed in acrylic blocks and kept in 37 ± 1 ° C distilled water for 24 hours. Shear tests were applied to the samples embedded in prepared acrylic blocks and the results were evaluated. In the statistical evaluation of the obtained data; One-way analysis of variance (One Way Anova) was used to compare the istatistically differences of the mean values of the bond strenght between titanium and porcelain. In our study, Tukey-HSD and Dunnett's multiple comparison statistical test were used in determining the differences among the groups. According to the results of our study, the highest bond strength values on average; sand blasting and 3-way fiber laser roughness. As a result, no statistically significant difference was found between the groups. Although Yb:Fiber laser application is not found meaningful effect on titanium porcelain bond strength statistically, this method can be useful on titanium porcelain bonding.,