Meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin iş yaşam dengesi sorunu: İzmit örneği
Work life balance problem of teachers working in vocational high schools: The case of İzmit
  1. Tez No: 550150
  2. Yazar: EYÜP AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek lisesi öğretmeni, İş yaşam dengesi, Okullar arası başarı farklılıkları, Okul sosyal hizmet gereksinimi, Vocational high school teacher, Work life balance, Inter-school and achievement differences, school social work requirement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Okullar arası başarı farklılıkları, okul seçiminde öğrencileri zorlayan önemli bir etkendir. Öğrencilerin, okullara yerleştirilmesi sürecinde, ekonomik durumları, velilerinin eğitime katılımları ve akademik başarıları düşük düzeyde olan öğrencilerin genelde meslek liselerinde yoğunlaşmaktadır. Bu yoğunlaşmanın, etkilerinin meslek liselerindeki öğretmenlerin iş ve yaşam denge düzeylerini etkileyebileceği problemi, tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu etkinin anlaşılabilmesi için araştırmada okul türleri arasında akademik başarı skalasında genelde iki uçta yer alan, İzmit İlçesindeki fen ve meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin iş yaşam denge düzeyleri karşılaştırılarak incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmada, veri toplama aracı olarak Apaydın (2011) tarafından oluşturulmuş iş yaşam dengesi ölçeği ve araştırmacının hazırlamış olduğu anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda fen ve meslek liselerinde görev yapan öğretmenler, iş yaşam dengelerini büyük ölçüde sağlayabildiklerini düşünmektedirler. Fen ve meslek lisesi öğretmenlerinin iş yaşam denge düzeyleri karşılaştırıldığında ise ölçeğe göre, iş–yaşam uyumu, yaşamı ihmal etme, kendine zaman ayırma ,yaşamın işten ibaret olması boyutlarında istatistiki düzeyde anlamlı bir fark yaratmamıştır. Sadece ölçeğin eve iş getirme boyutunda anlamlı fark ortaya çıkmamıştır. Bu boyutta meslek lisesi öğretmenleri iş yaşamındaki sorunları zihnen eve taşıdıklarını düşünmektedirler. Öğrencilerinin öğrenmeye direnç göstermeleri ve derse ilgisizliklerinin iş yaşamında stres oluşturduğunu düşünmektedirler. Meslek lisesi öğretmenleri, iş yaşamındaki sorunlara karşı, okul rehberlik hizmetlerinin kapsamlarının kendilerine destek sağlayıcı açıda genişletilmelerini istemektedirler. Milli eğitim bakanlığının hedeflediği psikolog, sosyolog ve rehberlik ve psikolojik danışman ve okul sosyal hizmet uzmanından oluşturulmuş geniş kapsamlı bir ekip çalışmasının öğretmenlerin bu ihtiyacını karşılayarak iş yaşam denge düzeylerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Differences between school success are an important factor for the selection of students. The concentration of students in the school as a result of the school choice, the participation of their parents in education and the low level of academic achievement of the students are generally in vocational high schools. In this study, it is examined by comparing the work life balance levels of teachers working in science high schools and vocational high schools in İzmit district, which are generally academic achievement at two ends in the scale among the school types. In this study, quantitative research method was used, data collection tool was prepared by Apaydın (2011) and work life balance scale and questionnaire form prepared by the researcher were used. As a result of the research, teachers working in science and vocational high schools think that they can provide work life balances to a great extent. When the work life balance levels of science and vocational high school teachers were compared, it did not make a meaningful difference at the statistical level in the scale of work etme life harmony, neglecting life, taking time out of itself, and being life. Only a significant difference was found in the size of bringing the scale home to work. In this dimension, vocational high school teachers think that they carry mental problems home. Students' resistance to learning and indifference in the course of their work life, think they create stress. Teachers of vocational high schools want to extend the scope of school guidance services to their problems in terms of supporting them. It is thought that a comprehensive team work consisting of a psychologist, sociologist and guidance and psychological counselor and social worker aimed by the Ministry of National Education can contribute to the balance of work life by meeting this need of teachers.