Web tabanlı hemşirelik süreci öğretiminin hemşirelik son sınıf öğrencilerinin bakım planı hazırlama becerisine etkisi
Effect of web based nursing process teaching on senior nursing students care plan skills
  1. Tez No: 550149
  2. Yazar: GÜLDEN BASİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATOŞ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik süreci, bakım planı, web tabanlı öğretim, öz yeterlilik, nursing process, care plan, web-based instruction, self-efficacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, web tabanlı olarak gerçekleştirilen hemşirelik süreci öğretiminin, son sınıf hemşirelik öğrencilerinin bakım planı hazırlama becerisi üzerine etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, hemşirelik sürecinin öğretilmesi ile ilgili hazırlanan ders içeriği 5 hafta süre ile web tabanlı olarak sunulmuş ve bu uygulamanın etkinliği değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında öğrenim gören 131 son sınıf öğrenci (nmüdahale=64, nkontrol=67) oluşturmuştur. Veri toplamada Tanıtıcı Özellikler Formu, Hemşirelik Bakım Planı (ön test-son test) ve Öz Yeterlilik Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda müdahale ve kontrol grubundaki öğrencilerin yaş ortalamasının benzer olduğu ve çoğunluğunun hemşirelik süreci yaklaşımı ile bakım planı hazırlarken tüm aşamalarda sorun yaşadığı belirlenmiştir. Müdahale grubundaki öğrencilerin web tabanlı öğretimden sonra daha fazla sayıda hemşirelik girişimi planladığı ve hemşirelik bakım planını genel olarak daha iyi hazırlayabildiği saptanmıştır. Müdahale grubundaki öğrencilerin bakım planı hazırlama, hemşirelik sürecini her türlü vakaya uygulama, veri toplama, tanıları ayırt etme, girişimleri önceliklendirme ve bu girişimleri hastaya göre bireyselleştirme, bakımı hasta gereksinimlerine göre yönlendirme, hemşirelik çıktılarını değerlendirme ve bakım planını uygun şekilde yazıya dökme bakımından kendilerini yeterli hissettikleri saptanmıştır. Sonuç olarak, hemşirelik sürecinin web tabanlı olarak aktarılmasının öğrencilerin bakım planı hazırlama becerisini kolaylaştırdığı söylenebilir. Hemşirelik süreci konusunun öğretiminde web tabanlı öğretimin destekleyici bir yöntem olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out quasi-experimental to investigate the effect of web-based nursing process instruction on nursing students' care plan preparation skills. Within the scope of the research, the content of the course was presented on the web for 5 weeks and the effectiveness of this practice was evaluated. The sample of the study was consisted of 131 senior students (nintervention=64, ncontrol=67) studying in the 2017-2018 Academic Year at Hacettepe University Faculty of Nursing. Introductory Information Form, Nursing Care Plan (pre-test and post-test) and Self-Efficacy Form were used in data collection. As a result of the study, it was determined that the average age of the students in the intervention and control group was similar, and that most of them experienced problems at all stages while preparing a care plan with nursing process approach. It was determined that the students in the intervention group planned more nursing interventions after web-based instruction and were able to better prepare the nursing care plan in general. It was determinded that the students in the intervention group feel sufficient about preparing the care plan, applying the nursing process to all cases, collecting data, distinguishing the diagnoses, prioritizing the interventions and individualizing them according to the patient, managing care according to patient needs, evaluating the nursing outcomes and writing the care plan appropriately. As a result, it can be said that teaching the nursing process as web based facilitates the students' ability to prepare a care plan. It is recommended that web-based teaching be used as a supportive method in teaching the nursing process.