Çal Camili Tabiat Parkı (Düzköy-Trabzon) ve çevresinin florası
The flora of Çal Camili (Düzköy-Trabzon) Nature Park and its environs
- Tez No: 550181
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Tabiat Parkı, Çal Camili, Flora, Düzköy, Nature Park, Çal Camili, Flora, Düzköy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, Çal Camili Tabiat Parkı (Düzköy-Trabzon) ve çevresinin florasını tespit etmek amacıyla 2016-2018 yılları arasında yapılmıştır. Araştırma alanı, A7 karesinde yer almakta olup, Holarktik bölgenin, Avrupa-Sibirya flora alanının Öksin kesiminin Kolşik alt kesiminde yer almaktadır. Çalışma alanı 1050-1350 m yükseltiler arasında yer almaktadır. Çalışma alanından 15-20 günlük periyotlarla bitki örnekleri toplanmıştır. Bu araştırmada 69 familya, 199 cinse ilişkin toplam 261 adet takson saptanmıştır. Bunlardan 10 takson Pteridophyta, 251 takson ise Spermatophyta bölümüne ilişkindir. Spermatophyta bölümüne ilişkin taksonlardan 2'si Gymnospermae, 249'u Angiospermae alt bölümünde bulunmaktadır. Araştırma alanında en fazla takson içeren familyalar sırasıyla; Asteraceae 28 takson (%10,73), Rosaceae 26 takson (%9,97), Lamiaceae 17 takson (%6,52), Fabaceae 14 takson (%5,37), Plantaginaceae 13 takson (%4,98), Apiaceae 12 takson (%4,60), Brassicaceae 12 takson (%4,60), Poaceae 11 takson (%4,22), Boraginaceae 7 takson (%2,69), Orchidaceae 6 takson (%2,30) dir. Çalışma alanında belirlenen 126 taksonun (%48,28) fitocoğrafik bölgeleri saptanmıştır. Bu taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları ise şöyledir: 121 adeti (%46,36) Avrupa-Sibirya, 2 adeti (%0,77) İran-Turan, 3 adedi (%1,15) Akdeniz, ve coğrafi bölgesi bilinmeyen ve birden fazla bölgede yayılış gösterenler 135 adet (%51,73)'dir. Araştırma alanında 5 adet endemik ve 5 adet nadir bitki taksonu saptanmış olup, endemizm oranı %1,92'dir. IUCN tehlike kategorilerine göre endemik ve nadir taksonların tehlike durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out between 2016-2018 in order to determine flora of Çal Camili Nature Park (Düzköy-Trabzon) and its Environs. Research area placed both in Colchic sector of Euro-Siberian floristic area of Holarctic region and A7 square. Study area lies between 1050 and 1350 m elevation above sea level. Plant samples were collected at 15-20 day intervals from the study area. Total flora of study area determined as 261 vascular plant taxa belong to 69 families and 199 genera. 10 of them belong to Pteridophyta and the remaining 251 taxa to Spermatophyta which included 2 taxa from Gymnospermae and 249 taxa from Angiospermae. The largest families recorded were as follows: Asteraceae 28 taxa (%10,73), Rosaceae 26 taxa (%9,97), Lamiaceae 17 taxa (%6,52), Fabaceae 14 taxa (%5,37), Plantaginaceae 13 taxa (%4,98), Apiaceae 12 taxa (%4,60), Brassicaceae 12 taxa (%4,60), Poaceae 11 taxa (%4,22), Boraginaceae 7 taxa (%2,69), Orchidaceae 6 taxa (%2,30). The percentage of phytogeographical origins of 126 taxa (%48,28) was determined. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions were as follows: Avrupa-Sibirya with 121 taxa (%46,36), Iran-Turan with 2 taxa (%0,77), Mediterranean with 3 taxa (%1,15) and multiregional or of unknown phytogeographic origin with 135 taxa (%51,73). Endemism is %1,92 and included 5 endemic taxa and 5 rare plants. Threat catagories of endemic and rare plants in the study area have been classified according to IUCN.