Müftü Ahmet İzzet Efendi ve Çal Kuvva-i Milliye Teşkilatı
Müftü Ahmet İzzet Efendi and Çal The National Struggle
- Tez No: 447726
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Müftü Ahmet İzzet Efendi, Çal Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Çal Kuvva-i Milliyesi, Kurtuluş Savaşı, Mondros Mütarekesi, Müftü Ahmet İzzet Efendi, Çal Defency Law Saciety, Çal The Natıonal Struggle, War of Independence, Mondros Armistice Aggreement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Müftü Ahmet İzzet Efendi, Milli Mücadele Tarihimizin önemli isimlerinden birisi olup, Çal Heyet-i Milliyesi' nin oluşturulmasından sonra çalışmalarını yoğunlaştırmış, ileri görüşlü bir din alimidir. Mondros Mütarekesi' nin imzalanmasının ardından İzmir' in işgaline ilk tepki gösterenlerden birisi de Ahmet İzzet Efendi' dir.17 Mayıs 1919 Cumartesi günü, daha işgalden 2 gün sonra Çal Çarşı Camii önünde halkı toplayıp, heyecanlı bir konuşma yapan Ahmet İzzet Efendi, düşmanın istilasına karşı seyirci kalınmamasını söylemiştir. Milli Mücadele' de Çal Müdafa-i Hukuk Cemiyeti' nin büyük gayretleri görülmüştür. Kurtuluş Savaşı' nın kazanılmasında Çal Kuvva-i Milliyesi' nin başına geçerek Aydın-Köşk Cephesi'nde gönüllü birlikleri ile düşmana karşı savaşmıştır. O'nun bu gayretli çalışmaları Yunanlılar tarafından da yakından takip edilmiş ve Yunan Birlikleri, Müftü Efendi'nin köyü Süller'i işgal ettiklerinde, ilk önce onu aramışlardır. Hatta Yunan Komutan, Müftü Efendi'nin kitaplarını ve icazet belgesinin de olduğu eşyaları ve medresesini yaktırmış, evini de karargah yaptırmıştır. Ancak O, tüm bu yıldırma ve baskı faaliyetlerine karşı mücadelesine devam etmiştir. Böylece Kurtuluş Savaşı'nın en aktıf müftüleri arasında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
Mufti Ahmet Izzet Efendı, who was one of the ımportant names ın our Hıstory of War of ındependence, was of foresıghted religious scholar, and he ıncreased hes efforts after Çal Natiomal Commıtee was founded. Ahmet Izzet Efendı was on the people who fırst protested Izmır occupatıon. Shortly after the sıgnıng of Mondros Armıstıce Aggreement Ahmet Izzet Efendı, who had a meetıng wıth people ın front of Çal Çarşı Mosque and made and excıtıng speech, asserted that they coulden't be slıent about enemy occupatıon.In War of Independence, Çal Defency Law Sacıety had great efforts.In the Vıctory of War of ındependence, Ahmet Izzet Efendı fought agaınst enemy wıth voluntary fıghters ın Aydın-Köşk Front by taking the helm of Çal The Natıonal Struggle.Hıs perseverıng efforts was also closely followed by the Greek army. When the Greek army occupated Süller, the village of Ahmet Izzet Efendı they looked for hım ın the vıllage Moreover, Greek Offıcer ordered hıs soldıers to burn down hıs hıghschool and all the belongıngs of Ahmet Izzet Efendı ıncludıng hıs dıploma nad allthe books, and confıscated hıs house as a guarter. However, despıte all the atrocıtıes and oppressıon, Ahmet Izzet Efendı contınued hıs war agaınst Greek occupatıon. Thus Ahmet Izzet Efendı was one of the most actıve muftıs ın War of Independence.