Lityum-silikat (LS) ve lityum-alümina-silikat camseramiklerinin sinterlenmesi ve optik özelliklerinin incelenmesi
Investigate of optical properties and sintering of lithium-silicate (LS) and lithium-alumina-silicate (LAS) glass-ceramics
- Tez No: 550196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lithium oxide, glass-ceramic, density, optical properties, SEM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Proje kapsamında öncelikli olarak lityum karbonat 900-1000-1100 °C de kalsinasyon işlemine tabi tutulacak en düşük kalsine sıcaklığı belirlenecek. Kalsinasyon işleminden sonra kalsine edilen tozlar gezegensel değirmende öğütülecektir. Devamında elde edilen lityum dioksit silikat ile belli oranlarda değirmende öğütülecek ve karıştırılacaktır. Daha sonra LS(lityum-silikatlar) preslenerek 1100 °C de sinterlenecektir. Elde edilen numunelerin karakterizasyonu x-ışınları analizi ve elektron mikroskobunda incelenecektir. Daha sonra belli oranlarda alümina tozu ilave edilecektir. LAS(lityum-alümina-silikat) bileşiğinde lityumdioksit, alümina ve silikat oranları değiştirilecektir. Elde edilen bileşiklerin optik özellikler üzerine etkisi 1100 °C hava atmosferinde sinterlenerek değerlendirilecektir. Sinterleme sıcaklığı LAS üçlü faz diyagramından seçilecektir. Sinterlenen numunelerin soğuma koşulları ise kontrollü olarak yapılacaktır. Her bir öğütmeden sonra alınan tozlar temizlenip kurutularak XRD ve SEM incelemesi için analize gönderilecektir. XRD'de fazlar, SEM'de ise yüzey analizi yapılarak LAS cam-seramiklerinin optik özelliklerinden dolayı sanayide kullanılabilirliği incelenecektir. Anahtar Kelimeler ; Lityum oksit, cam-seramik, yoğunluk, Optik özellikler, SEM
Özet (Çeviri)
Within the scope of the project, primarily lithium carbonate will be calcined at 900, 1000, 1100 °C. After calcination, minimum calcination temperature to be determined. The calcined powders will be milled on the planetary mill. The lithium dioxide obtained subsequently will be milled and mixed with the silicate at certain ratios. The LS (lithium-silicates) will then be pressed and sintered at 1100 °C. Obtained samples will be examined by X-ray diffractometer and electron microscope. Then alumina powder will be added at certain ratios. The proportions of lithium dioxide, alumina and silicate in the LAS (lithium-alumina-silicate) composition will be changed. The effect of the obtained compounds on the optical properties will be evaluated by sintering at 1100 ° C air atmosphere. The sintering temperature LAS will be selected from the triple phase diagram. Cooling conditions of the sintered samples shall be controlled. After each grinding, the powders will be cleaned, dried and analyzed for XRD and SEM examination. Phase analysis in XRD and surface analysis in SEM will be used in the industry due to the optical properties of LAS glass-ceramics.