Etkin ücret modeli: OECD örneği
Efficiency wage model: an OECD sample
  1. Tez No: 333622
  2. Yazar: MÜMİN ATALAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin Ücret, Verimlilik, Ücret Yapışkanlıkları, Yeni Keynesyen, Kaytarma Modeli, Efficiency Wages, Productivity, Wage Rigidity, New Keynesian, Shirking Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Klasik iktisatçılar emek piyasasındaki talep eğrisini elde ederken emeğin homojen olduğunu ve reel işçi ücretlerinde meydana gelen bir değişimin emeğin verimliliğini dolayısıyla emek talep eğrisini etkilemediğini varsaymaktaydılar. 20.y.y?ın ortalarında, Yeni Keynesyen İktisatçılar tarafından bu varsayımlara bazı eleştiriler getirilmiştir. Yeni Keynesyen İktisatçılara göre reel işçi ücretlerindeki değişim işçi verimliliğini etkilemektedir. Ayrıca reel işçi ücretlerinin sadece emek piyasasındaki arz ve talebe bağlı olmadığı varsayılmış ve gönülsüz işsizliğe dair açıklamalar getiren Etkin Ücret modellemeleri geliştirilmiştir. Teorideki sözkonusu durum ve firmaların işçilerine emek piyasası temizlenme düzeyinin üzerinde bir seviyede ücret ödemesinin emeğin verimliliğini arttıracağı temeline dayanan Etkin Ücret Modeli?nden hareketle, 2000-2010 yılları arasında Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü?ne (OECD) dahil 34 ülkenin yıllık ortalama reel ücret kazançları büyüme oranı (ORUBO) ile yıllık emek verimliliği büyüme oranı (EVBO) verileri elde edilerek, bu iki değişken arasındaki panel koentegrasyon ilişkisi incelenmiştir. Bulgular OECD ülkelerinde emek verimliliği ile reel ücretler arasında koentegrasyon ilişkisi olduğu sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Classical economists were assuming, when they were expressed the labour demand curve, the labour as a homogeneous factor and a change which is occur in the real wages of labour couldn?t effect the labour productivity and couldn?t shift the labour demand curve. At the middle of the 20th century, The New Keynesian Economists brought some criticism against that thought of the Classical economists. Accordingly to the New Keynesian economists real labour wages can effect the labour productivity as positively. Although New Keynesian economists also brought some explanation for the involuntary unemployment and developed an approach about the real wage rigidities, which has called Efficiency Wage Theory. In this study, following the Efficiency Wage Theory that explained why firms paying a wage which is above the market clearing level to their workers, annually wage growth rate (ORUBO) and annually labour productivity growth rate (EVBO) data are supplied from the 34 countries that related to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) between the years of 2000 and 2010. After that the long-run relation between (ORUBO) and (EVBO) has tested with Pedroni Cointegration Analysis. According to the findings of the study, for OECD countries, a cointegration has arised between the labour productivity and the real wages.