Kur'ân'da cennet cehennem tasvirleri bağlamında ödül ve ceza eğitimi
Prize and criminal training in the context of human rights
  1. Tez No: 550297
  2. Yazar: HABİBE KAYACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DELİSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Cennet, Cehennem, Ödül, Ceza, Tafsir, Heaven, Hell, Reward, Punishment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanlar ölümden sonraki hayatı merak etmekte âhiret yurdunu, cennet ve cehennemi ancak tahayyül ederek anlamaya çalışmaktadır. Yüce Allah Kur'ân-ı Kerim'de bizler için soyut olan cennet ve cehennem hayatını zihinlerimizin algılayacağı şekilde tasvir ederek anlatmaktadır. Yapılan iyiliğin ve kötülüğün karşılığını, âhirette mutlaka vereceğini bildirmekte kimseye haksızlık yapılmayacağını haber vermektedir. Kur'ân-ı Kerim'de insanlar iyi davranışlarının karşılığı olarak cennetle müjdelenmekte, kötü davranışlarının neticesinde ise cehennem azabıyla uyarılmaktadır. Dünyadaki davranışlarımızın karşılığı olarak cennet ve cehennem tasvirlerinde bahsedilen ödül ve ceza disiplini, insan davranışlarının kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca Yüce Allah'ın ödüllendirme ve cezalandırma metodu günümüz sosyal hayatına, hukuk ve eğitim sistemine ışık tutmaktadır. Ödül ve cezanın güzel davranışların devamı, kötü davranışların da terkinin sağlanması yönünde terbiye edici etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla huzurlu ve problemsiz bir hayatın devamı, ödül ve ceza disiplininin sağlıklı işleyişine bağlıdır. Bu sebeple“Kur'ân'da Cennet Cehennem Tasvirleri Bağlamında Ödül ve Ceza Eğitimi”çalışmamızın konusu olmuştur. İki bölüm halinde hazırlanan konumuza Kur'ân-ı Kerim kaynaklık etmektedir. Birinci bölümde cennet ve cehennem tasvirleri anlatılmış, âyetler Kur'ân bütünlüğü içinde araştırılmıştır. İkinci bölümde ise ödül ve ceza disiplininin ne olduğundan; cennet ve cehennem tasvirlerinde ortaya çıkan ödül ve ceza eğitiminden bahsedilmiştir. Araştırmamızda elde edilen sonuçlar belirtilmiştir. Sonuç olarak görülmüştür ki; cennet ve cehennem insan davranışlarının neticesinde âhirette karşımıza çıkan ödül ve cezanın karşılığıdır. Yüce Allah cennet ve cehennem tasvirleriyle kendisinin ödüllendirme ve cezalandırma metodunu ortaya koymaktadır. Bu tasvirlerde bahsedilen anlatım aynı zamanda insan davranışlarının nasıl ve ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği yönünde, kriterler de sunmaktadır. Kısacası cennet ve cehennem tasvirleri insan davranışlarını eğitmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT People wonder about the life after death and they are trying to understand both the hereafter and heaven and hell with their imagination. Almighty Allah describes, in Qur'an, heaven and hell which are abstract to us by portraying the way our minds can understand. Allah held that the provision of both favor and evil that is done by people will be repaid in hereafter and he reports that no injustice would be done. In Qur'an, people are heralded with heaven as the provision of their good behaviors and they are warned by perdition as a result of their bad behaviors. As a consequence of our behaviors reward and punishment disciplines mentioned in the depiction of heaven and hell, provides the control of human behavior. Also, Almighty Allah's reward and punishment method, today shed light on our social life, education and law system. The reward and punishment has the effect on the continuation of good behavior and ensuring the abandonment of bad behavior. Hence the continuation of a peaceful and problem-free life depends on the healthy functioning of reward and punishment discipline. Therefore,“Reward and Punishment Education in the Context of Heaven and Hell Depictions in the Qur'an”has been the subject of our study. Qur'an is the source of our subject which is prepared in two parts. In the first part, heaven and hell depictions are described and verses were searched in the own integrity of Qur'an. In the second part, it has been mentioned what is the discipline of reward and punishment and education of reward and punishment emerged in the depiction of heaven and hell. The results obtained from this study are given. As a result, it has been seen that heaven and hell are equal to reward and punishment that we face in hereafter as a result of human behaviors. Almighty Allah, reveals his reward and punishment method with his depiction of heaven and hell. Mention in these depictions also offers criteria in terms of in what way human behaviors should be considered. In short, heaven and hell depictions educate human behavior.