Süt ve süt ürünleri endüstrisinin sorunları ve çözümlerinin analizi: Tekirdağ örneği
Analysis of dairy industry problems and solutions: Example of Tekirdağ
- Tez No: 550298
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süt, Süt Ürünleri, Tekirdağ, Süt Sektörü, Hayvancılık, Milk, Dairy Products, Tekirdağ, Dairy Sector, Livestock
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Tekirdağ ili özellikle büyükbaş hayvan varlığı bakımından ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Özellikle süt hayvancılığı açısından bakıldığında kültür+melez büyükbaş hayvan varlığı oranı yaklaşık olarak %100'e yakın bir düzeye ulaşmıştır. Ayrıca Tekirdağ ilinde ilgili kuruluşlar tarafından hayvan giriş ve çıkışları ile kontroller tam olarak sağlandığı için bölge hayvan hastalıklarından ari, korunmalı bir bölgedir. Süt sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekte işletmeler faaliyet göstermektedir. Bu işletmeler daha çok Malkara ilçesinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle sütün temel besin kaynağı olduğu düşünülürse, çiğ sütün kalitesi süt ve süt ürünlerinin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Toplumun kaliteli süt ve süt ürünleri tüketmesi toplum beslenmesi açısından oldukça önemlidir. Tekirdağ'da elde edilen süt ve süt ürünlerinin kalitesi oldukça yüksektir. Süt sektöründe işletmelerin kuruluş düzeni ve yeri de çok önemlidir. Ayrıca sütün taşınmasından, fabrikada işlenmesine kadar hijyen kurallarına uygun teknoloji ve sistemlerin kullanılması gerekmektedir. Yoğurt, ayran, tereyağı, krema, peynir, kaşar, süt tozu gibi birçok besin kaynağının üretiminde kullanılan çiğ sütün kalitesinin korunması oldukça önemlidir. Sektörde soğuk zincir uygulamaları süt ürünleri kalitesini artırmada önemli rol oynamaktadır. Tekirdağ ilinde beyaz peynir üreten 7 süt işletmesinde de teknoloji kullanımı gelişmiş ve süt ürünleri üretiminde belli bir kaliteye ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tekirdag province has a privileged place especially in terms of cattle. Especially in terms of dairy animal husbandry, the ratio of culture + hybrid cattle has reached approximately 100%. Small and medium-sized enterprises are operating in the dairy sector in the province and these enterprises are mostly concentrated in Malkara district. Especially considering that milk is the main food source, the quality of raw milk directly affects the quality of milk and milk products. The consumption of high-quality milk and dairy products is very important in terms of community nutrition. The quality of milk and milk products obtained in Tekirdağ is very high. The establishment and place of the enterprises in the dairy sector is also very important. In addition, the process from milk transport to processing in the factory should be implemented using technologies and systems that are appropriate to the hygiene rules. It is important to maintain the quality of raw milk used in the production of many food sources such as yogurt, buttermilk, butter, cream, cheese, cheddar, milk powder. Cold chain applications in the sector play an important role in improving the quality of dairy products. In Tekirdağ province, all seven milk production companies that produces white cheese has adopted advanced technology in their production and reached a certain quality in the production of dairy products. In addition, since the controls in the province of Tekirdağ are fully ensured by the relevant organizations, the region is a region free of animal diseases and is a protected area where animals are not allowed to enter and exit.