Ana konuları ekseninde Duhân sûresi tefsîri
The tafsir of surah Duhan on the axis of main subjects
- Tez No: 725545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Qur'an, Tafsir, Thematic Tafsir, Surah, Duhan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada konulu tefsîr ekseninde Duhân sûresinin ana konuları tespit edilmeye ve incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın amacı Duhân sûresinin ihtiva ettiği konuları ortaya koymak ve analiz etmektir. Çalışmamız Duhân sûresi ile sınırlıdır. Çalışmamız, nitel bilgi toplama yöntemlerinden yazılı doküman incelemesine dayanmaktadır. Bu bağlamda, literatür taramasından elde edilen veriler, tarihsel arka plan da dikkate alınarak incelenmekte ve bütüncül bir bakış açısıyla metin analizine tabi tutularak değerlendirilmektedir. Kur'ân, bir bütün olarak ele alındığında, insanların hem dünya hem de ahiret hayatını imar edecek tevhit, nübüvvet, ahiret gibi konulara ağırlık verdiği görülmektedir. Kur'ân'ın bu konu bütünlüğünü, muhtevası açısından sûrelerin de sağladığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda tez konumuz olan Duhân sûresi, sözü edilen tespitin güzel örneklerinden biri olarak tevhit, nübüvvet ve ahiret ana konuları etrafında şekillenmiştir. Sûrede Yüce Allah, Kur'ân'ın, vahiy kaynaklı olduğuna dair deliller getirmiş, uydurma veya öğretilmiş bir kitap olmayıp, güvenilir bir elçi ile mübarek bir zaman diliminde indirildiğini vurgulamıştır. Allah bu sûrede peygamber ve ahireti yalanlayanları, önceki peygamber ve toplumların kıssalarını örnek vererek uyarmış, büyük günün azabından sakındırmıştır. Cennet ve cehennem tasvirlerine yer vererek inananların ve inanmayanların sonlarına dikkat çekmiştir. Netice itibarıyla Duhân sûresi, muhteva bütünlüğü açısından Kur'ân'ın ele aldığı ana konulara vurgu yapan berceste sûrelerden birisidir. Bu nedenle biz de sözü edilen sûreyi konulu tefsîr metoduyla incelemeye çalıştık. Anahtar Kelimler: Kur'ân, Tefsîr, Konulu Tefsîr, Sûre, Duhân.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to determine and examine the main subjects of the Surah Duhan in the method of thematic tafsir. The aim of our study is to reveal and analyze the subjects contained in the Surah Duhan. Our study is limited to Surah Duhan. Our study is based on written document analysis, one of the qualitative information collection methods. In this context, the data obtained from the literature review are examined by taking into account the historical background and evaluated by subjecting them to text analysis with a holistic perspective. It is seen that the Qur'an focuses on issues such as tawhid, prophethood, and afterlife which will build people's lives both in this world and in the afterlife when considered as a whole. It is understood that in terms of context's surahs also provides this subject integrity Qur'an. In this context, Surah Duhân, which is the subject of our thesis, is shaped around the main themes of tawhid, prophethood and the afterlife, as one of the good examples of the mentioned determination. In the surah, Almighty Allah has brought proofs that the Qur'an is the source of revelation and it is not a fabricated or taught book, on the contrary Allah was emphasized that Qur'an is revealed in a blessed time with a reliable prophet. Allah warned people who deny the Prophet (s) and afterlife by giving examples from stories of previous prophets and societies, and warned them from the great day's torment. He drew attention to the end of believers and non-believers by giving place to the descriptions of heaven and hell. As a result, Surah Duhan is one of the extract surahs that emphasize the main issues that the Qur'an deals with in terms of content integrity. For this reason, we tried to examine the mentioned surah with the method of tafsir on the subject.