17.yy ve sonrası resim sanatında tematik bağlamda mekân-figür ilişkisi
The relationship between figure space and thematic context in 17th century and after
- Tez No: 550311
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET UMUR DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, figür, kompozisyon, tema, ışık, Place, figure, composition, theme, light
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, öncelikle tarihsel ve kültürel perspektif içerisinde, sanatsal üretimi temellendiren, düşünsel eğilimi ve içeriği oluşturan konunun, resim biçimlendirme elemanları ile birlikte incelenmesine yer verildi. Kompozisyonu oluşturan öğelerin, içerik ile olan ilişkisi ve espası oluşturan yapının farklı bakış açıları incelenmiştir. İnsan figürü, Sanat Tarihi boyunca resim sanatının konusu olmuştur. İnsan, yaşadığı mekan ve coğrafyası ile kültürel formunu oluştururken, yaşama ve sanata dair ilkeler ve kanonlar belirlemiştir. Çağlar ve dönemlerle birlikte resim sanatındaki değişimler, bütün bu coğrafi ve kültürel yapılarla biçimlenip resmin geleneklerini oluşturmuştur. Antik dönemlerden günümüze insanlık tarihi, yaşadığı süreçlerle oluşturduğu değer-lerini sanat diliyle biçimlendirmiştir. Resim sanatı bütün süreçleri içerisinde, insan ve mekan kavramını, Fizik, Metafizik dünyası ile semboller, kavramlar, mitler oluşturarak çok tanrılı ve tek tanrılı dinlerle sanatın meselesi haline getirip günümüze kadar süregelen karşıtlıklarıyla birlikte, büyük dramların yaşandığı sanatsal formunu yapı-landırmıştır. İnsanın merkezde olduğu rönesans dönemiyle başlayan büyük buluşlar, bilimi olduğu gibi sanatı da biçimlendirmiştir. İçeriğin oluşumunda figür ve mekan ilişkisi resimsel düşüncenin baş sorunu haline gelirken, sanat tarihi ve gelenekleri içerisinde ustaların resim kompozisyonlarını bu bağlamda değerlendirip yorumlamaya çalıştım. 17.yy ve sonrası resim sanatında, dönemlerle birlikte ele aldığım ressamların resimlerini, tematik bağlamda içeriğe dayalı insan ve sosyal yapısının temel resimsel elemanlarla nasıl biçimlendirildiği ve kompozisyonlarında insan figürünün kişisel üslup da gözetilerek oluşturdukları ifade ve form tasaları üzerine yorum yapmaya çalıştım. Bu konularla ilgili farklı düşünceler, bakışlar oluştukça, resmin bakışı, duyumsanması, yorumlanması zenginleşir ve çoğalır. Resim üzerine bağlayıcı ve doğrulayıcı düşünceler resmin algısını daraltır. Ben her zaman farklı bakışlarla sanat nesnesinin anlamının çoğalacağını, zenginleşeceğini düşünüyorum. Mutlak hiçbir şey yoktur, doğa değişim halindedir; bu dinamik yapı içerisinde hem dünya görüşümü hem sanatsal formumu oluşturma çabası içerisindeyim. Yaptığım bu çalışma da bana böyle bir olanak sağlayarak, bulunduğum yolda sürprizleriyle birlikte resimsel heyecanım, toplumsal içerikle formunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, primarily, in the historical and cultural perspective, an analyze of the theme which shapes artistic production, which builds mental interest and the content, with elements that form a picture, is included. Diverse points of view, to relation of components of composition with the content and to elements that create the space, had been studied. Human as figure, had always been subject of the painting during the history of art. While human had been creating his cultural form with his residence and his envi-ronment, he had determined principles and laws on the life and the art. Transforma-tions in the painting art during ages and the periods, had been shaped with the menti-oned geographical and cultural structures and so had generated the tradition of the painting. Human, during the art of painting, in all its periods; with physics, world of metaphysics and symbols, creating concepts and myths, believing in polytheistic and monotheistic religions and with all their opposites which are still surviving today, had created the subject of the painting. Thus painting had found its artistic shape, living thru enormous dramas. Great inventions which had started with, human centred Renaissance period, had not only forged science but also the art. In, formation of the content, relation of figure and place, had become one of the major problem of artistic thinking. In this work, with the perspective of history of art and its traditions, around the pre-mentioned understanding, paintings from masters had been examined and interpreted. In the art of painting from 17. century and post, with the artistic periods, the paintings which are subject of this work, are interpreted in the context of how human and his social side are represented via the elements of the painting; concern of expression and composition that vary for each personal style. With every new point of view, idea about these issues, inspection and sensation of the painting get rich and wide. Restrictive and confirmative thinking over paintings, will constrict the perception. In my opinion, various views to the art object, will increase its meanings and will make it richer. There is nothing absolute, the nature is in change, in this dynamic structure I am in the effort of creating my philosophy of life and view of art. This work especially, provides me such opportunity to compose my excitement of the painting with social theme.