Reasons for the 2003 US invasion of Iraq and its consequences according to just war theory
ABD'nin Irak'a saldırma nedenleri ve adil savaş teorisine göre sonuçları
- Tez No: 550330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KALİBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD'nin Irak'ı İşgal Etme Kararı, adil savaş teorisi, savaş hukuku, savaşın meşruluğu, savaş sonrası adalet, Uluslararası İnsani Hukuk, US Decision to Invade Iraq, just war theory, jus in bello, jus ad bellum, jus post bellum, International Humanitarian Law
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Savaş ve barış etiği konusunda entelektüel gelenek yüzyıllardır gelişmektedir. Ahlaki ve yasal bakış açısından, savaşın adil olması için uyulması gereken ahlaki kuralları ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, güç kullanan ve savaşa başvuran kuvveti bazı ahlaki temel ve gerekçelere dayanarak makul sınırlar içerisinde tutan Adil Savaş teorisi geliştirilmiştir. Teori, savaş davranışının değerlendirmesini belirleyen bir dizi kriter ve ilkeye dayanmaktadır. Bu çalışma 2003 yılında ABD'nin Irak'a yönelik işgalini Adil Savaş teorisine göre değerlendirmeyi ve ABD'nin teorinin ilkelerine ne derece bağlı olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Analitik yaklaşıma ve ilgili çalışmalara dayanarak yapılan araştırmada, Irak savaşının adil olmadığı varsayılmıştır. Çalışmanın sonuçları değişen savaş kesinliğini aynı hizada tutmak ve devletlerin teoride ortaya konan etik standartlara uymalarını sağlamak için Adil Savaş teorisinin ciddi bir incelemesinin bulunduğunu göstermektedir. Çalışmanın bulguları uluslararası hukuk açısından bakıldığında saldırı ve sonuçları bakımından ABD'nin Irak'a karşı başlattığı savaşı makul gerekçelere dayandırmak için güçlü argümanlar sağlayamadığını göstermiştir. Bunun aynı sıra, ABD Irak'a ait olduğu iddia edilen herhangi bir kitle imha silahı bulamamış ve ABD savaş sırasındaki ahlaki olmayan uygulama ve davranışlarını haklı çıkaracak herhangi bir makul gerekçe gösterememiştir. ABD kuvvetlerinin Irak'tan çekilmesi, Irak'ı mezhepsel çatışmalar, siyasi baskı ve giderek artan gerginlikten oluşan bir kaosa sürüklemiştir. ABD'nin Irak işgali, ABD'yi Adil Savaş teorisine göre ahlaki standartlardan uzaklaştırmıştır. Teorinin uygulanabilirliği üzerine çoğu literatürün işgalle ilgili olarak yalnızca savaş hukuku ve savaşın meşruluğunu ele alındığı ve nadiren savaş sonrası adaletin tartışıldığı göz önüne alındığında, bu tez Irak işgaline bakışı etkileyen maddi ve makul nedenleri ve Adil Savaş teorisinin üç kriterinin birleşimine katkıda bulunmaktadır. Buna ilaveten, çalışma üç adil savaş teorisinin tüm ilkelerini tartışmakta ve tam ve ayrıntılı bir analiz sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Over the centuries, intellectual tradition has evolved about the ethics of war and peace. It set out, from a moral and legal perspective, the moral rules that must be followed in order for war to be fair. As a result, the theory of Just War, which reasonable the force use and resorting to war based on certain moral grounds and justifications, was developed. The theory is based on a number of criteria and principles that determine the assessment of the behavior of war. The current study aims to assess the 2003 US led invasion of Iraq according to a Just War theory and the US commitment to the principles of the theory. Depending on the analytical approach and based on the relevant studies, the study assumed that the war on Iraq had not been fair. The results of the study indicate that there is a serious review of the Just War theory in order to keep abreast of the varying certainties of war and ensure that states obey with the ethical standards set forth in the theory. The findings of the study showed from the viewpoint of international law that the United States was not able to provide strong arguments to prove its claim of war against Iraq in terms of any justification of the attack and its consequences. Moreover, The United States did not find any weapons of mass destruction purportedly to be possessed by Iraq, nor could the United States justify its immoral practices and behavior during the war. The withdrawal of US forces from Iraq had led to chaos leaving Iraq suffering from sectarian violence, political repression and growing tension. The US invasion of Iraq distanced the US from any moral standards according to the Just War theory This thesis contributes to the combination of the three criteria of a Just War theory, and the submission of substantive and logical influences to the general sympathetic of the invasion of Iraq that is in itself a rare because most literature on the theory applicability relating to the invasion of Iraq discusses only jus ad bellum and jus in bello principles in relation to the invasion and seldom argues jus post bellum. Moreover, the study discusses all the principles of the three fair war theories, and it provides a complete and detailed analysis.