Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan ergenlerde kronotip, uyku ve ekran maruziyeti ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 550374
  2. Yazar: GUNAY BUDAGOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE TUĞBA BAHADIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, kronotip, uyku, ekran maruziyeti, ADHD, chronotype, sleep, screen exposure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan ergenlerde kronotip, uyku ve ekran maruziyeti parametrelerini sağlıklı ergenlerle karşılaştırmak ve DEHB olan ergenlerde kronotip, uyku ve ekran maruziyeti arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Polikliniğine başvuran, DEHB nedeniyle hiç ilaç tedavisi almamış veya en az 3 aydır ilaç tedavisi kullanmayan 11-17 yaşlar arasındaki 60 bileşik tip DEHB tanılı ergen ve sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 48 ergen çalışmamıza dahil edilmiştir. Katılımcılar Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu-Türkçe Uyarlaması ile değerlendirildiler. Katılımcılara WISC-R testinin 4 alt testi uygulandı ve Ekran Maruziyeti Soru Formu (EMSF) dolduruldu. Ebeveynler Çocuklarda Uyku Ölçeği'ni (ÇUÖ), Çocukluk Dönemi Kronotip Anketi'ni (ÇDKA), Conner's Anababa Derecelendirme Ölçeği'ni (CADÖ) ve SNAP-IV Ebeveyn Derecelendirme listesini doldurdular. Bulgular: DEHB grubunda ÇDKA sonuçlarına göre akşamcılık oranı ve ÇUÖ toplam puanı ve 'Davranış Sorunları' alt ölçek puanı, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu. EMSF açısından gruplar kıyaslandığında, DEHB grubunda günlük ekran maruziyeti süresi, günlük bilgisayar, günlük cep telefonu maruziyeti ve şiddet içerikli yayın süresi ve uyumadan önce/karanlıkta cep telefonu ve TV maruziyeti süresi kontrol grubuna kıyasla anlamlı ölçüde yüksek bulundu. DEHB grubunda ÇDKA toplam puanı üzerine etki eden faktörlerin lineer regresyon analizi yapıldığında ÇUÖ toplam uyku sorunları puanı ile ÇDKA toplam puanı arasında; ÇDKA toplam puanı üzerine etki eden faktörlerin farklı bir modelle lineer regresyon analizi yapıldığında, CADÖ psikosomatik belirtiler puanı ile ÇDKA toplam puanı arasında; ekran maruziyeti süresi üzerine etki eden faktörlerin lineer regresyon analizi yapıldığında SNAP-aile dikkat eksikliği alt ölçek puanı ile ekran maruziyeti süresi arasında; günlük bilgisayar izleme süresi üzerine etki eden faktörlerin lineer regresyon analizi yapıldığında günlük şiddet içerikli yayın izleme süresi ile günlük bilgisayar izleme süresi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: DEHB grubunda kontrol grubuna kıyasla akşamcılığın daha fazla olduğu, DEHB grubunda uyku sorunlarının ve toplam ekran maruziyeti süresinin kontrol grubuna göre daha fazla olduğu saptandı. Uyku sorunları ile kronotip arasında anlamlı ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare chronotype, sleep problems and screen exposure in adolescents with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) to healthy adolescents, and to investigate the relationship between chronotype, sleep and screen exposure in adolescents with ADHD. Materials and methods: 60 adolescents between ages 11-17 with combined type ADHD who applied to the Marmara University Pendik Education and Research Hospital Child Psychiatry Outpatient Clinic and who have not received medication previously or in the last 3 months due to ADHD and 48 healthy adolescents were included in the study. Participants were evaluated with the Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Lifetime Version-Turkish Adaptation. Four subtests of WISC-R were implemented to the participants and Screen Exposure Questionnaire (SEQ) was completed. Parents completed the Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ), Children's Chronotype Questionnaire (CCQ), Conners; Parent Rating Scale (CPRS) and SNAP-IV Parent Rating Scale. Results: Eveningness rates according to the CCQ, PSQ total, 'Behavioral Problems' subscale score of PSQ were found significantly higher when compared to the control group. When the groups were compared in terms of SEQ, the duration of daily screen exposure, daily computer, daily cell phone exposure and duration of violent broadcasting and the duration of exposure to cell phone and TV before sleep/in the dark were significantly higher in the ADHD group when compared with the control group. Within the ADHD group factors affecting CCQ total score were assessed with linear regression analysis, a significant relationship was found between PSQ total sleep problems score and CCQ total score; factors affecting CCQ total score were assessed with linear regression analysis with a different model, a significant relationship was found between CPRS psychosomatic subscale score and CCQ total score; factors affecting daily screen exposure time were assessed with linear regression analysis, a significant relationship was found between SNAP-IV Parent inattention score and daily screen exposure time; factors affecting daily computer monitoring time were assessed with linear regression analysis, a significant relationship was found between daily violent broadcasting time and daily computer monitoring time. Conclusion: Eveningness, sleep problems and total screen exposure time were higher in the ADHD group when compared with the controls. Significant relationship was found between sleep problems and chronotype.