CORT-1 düşünme programının ilköğretim 6. sınıf vücudumuzdaki sistemler ünitesinde kullanımı
Use of CORT-1 thinking curriculum for the body systems unit in 6th grade science lesson
- Tez No: 550390
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: CORT-1 Düşünme Programı, akademik başarı, eleştirel düşünme, yaratıcılık, bilimsel yaratıcılık, vücudumuzdaki sistemler ünitesi, CORT-1 Thinking Curriculum, academic success, critical thinking, creativity, scientific creativity, the“body systems”unit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada CORT-1 düşünme programının ilköğretim 6. sınıf fen bilimleri dersi“vücudumuzdaki sistemler”ünitesinde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına, bilimsel yaratıcılıklarına ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada, nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın deseni yarı deneysel desenlerden eşleştirilmiş kontrol gruplu desendir. Bu çalışma 2018 – 2019 yılı güz döneminde Erzurum'da ki bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu iki farklı 6. sınıf şubesi oluşturmuştur. Deney ve kontrol grubu olarak şubeler rastgele atanmıştır. Deney grubunda vücudumuzdaki sistemler ünitesi, CORT-1 etkinlik yaprakları kullanılarak işlenmiştir. Kontrol grubunda ise öğretim programına dayalı ders işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak vücudumuzdaki sistemler başarı testi, eleştirel düşünme eğilimi ölçeği, bilimsel yaratıcılık ölçeği kullanılmıştır. Çalışma altı hafta sürmüştür. Uygulama öncesinde başarı testi, bilimsel yaratıcılık ölçeği ve eleştirel düşünme eğilimi ölçeği her iki 6. sınıfa ön test olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunda dört hafta uygulama yapılmıştır. Uygulama sonrasında başarı testi, bilimsel yaratıcılık ölçeği ve eleştirel düşünme eğilimi ölçeği son test olarak uygulanmıştır. Testlerden elde edilen veriler SPSS 20 programında bağımsız grup t – testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Uygulama sonrasında elde edilen bulgulara göre CORT-1 düşünme programının uygulandığı deney grubunun akademik başarısının, bilimsel yaratıcılıklarının, eleştirel düşünme eğilimlerinin kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde arttığı görülmektedir. Sonuç: Yapılan analiz sonucunda, CORT-1 düşünme programının uygulandığı deney grubunun, kontrol grubuna göre akademik başarı, bilimsel yaratıcılık ve eleştirel düşünme bakımından ileri olduğu görülmüştür. Uygulanan CORT-1 düşünme programının fen öğrenimine olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the impact the use of CORT-1 Thinking Curriculum for the“Body Systems”unit in 6th grade science course on the students' academic achievements, scientific creativity and critical thinking tendency. Method: In this study, the quantitative research approach method was implemented. Research design was a quasi-experimental design with paired control group. This study was carried out at a primary school in Erzurum during the fall semester of 2018 – 2019 academic year. The study group was composed of two different types of 6th grades classes. The experimental and control groups were randomly selected.“Body Systems”ünits was taught by using CORT-1 activity sheets in the experimental group, while current curriculum was resumed in control group. The body systems success test, critical thinking tendency scale and scientific creativity scale was utilized as data collection tools. The six-week study, the success test, the scientific creativity scale and the critical thinking tendency scale was applied to the students as a pre test. The applications in experimental group and control group were performed for four weeks. After the application, the success test, the scientific creativity scale and the critical thinking tendency scale was applied as post test. The data is analysed by SPSS 20 programme through independent sample t-test. Findings: The findings obtained indicated that t CORT-1 thinking curriculum performed in experimental group caused a statistically significant increase in the students' academic success, scientific creativity and critical thinking tendency in compared to the control group. Results: As a result of the analysis, it was observed that the students' academic success, scientific creativity and critical thinking tendencies advanced in favour of experimental group which CORT-1 thinking curriculum was applied. It was determined that CORT-1 thinking curriculum contributed positively to science learning.