Bilgisayarlı tomografi görüntülemesi kullanılarak renal arter ve venlerin anatomik varyasyon birlikteliğinin araştırılması
Investigation of renal artery and veins anatomical variation collision by using computerized tomographic imaging
- Tez No: 550429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL IRMAK SAPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Renal arter, renal ven, varyasyon, bilgisayarlı tomografi, Renal artery, renal vein, variation, computerized tomografi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada amacımız renal arter (a. renalis) ve renal ven (v. renalis) varyasyon birlikteliğini aynı bireyde değerlendirmek; bu sayede iki damara ait varyasyonların türünü ve birliktelik sıklığını ortaya koymaktır. Çalışmamızda, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne herhangi bir nedenle başvurup, abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemesi olan 200 hasta retrospektif olarak değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirilen görüntülerde hem sağ hem de sol renal arterin aorta abdominalis'ten çıktığı vertebra düzeyleri sıklık sırasıyla L1, L2 ve L1-L2 arası olarak belirlenmiştir. Çift sağ renal arter'i olanların %8,3'ünde retroaortik sol renal ven'e rastlanmıştır. Çift sol renal arter'i olanların %20'sinde çift sağ renal ven'e rastlanmıştır. Aksesuar renal arter'lerin genelde aorta abdominalis'ten posterolateral ve posteromedial yönde çıktığı görülmüştür. Çalışmamızda arter varyasyonları daha çok sağ böbrekte, ven varyasyonları ise daha çok sol böbrekte tespit edilmiştir. Bu çalışmayla literatürde fazla rastlanmayan renal arter ve ven varyasyon birlikteliğini değerlendirerek literatüre katkı sağladığımızı düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the association of renal artery and renal vein variation in the same individual; in this way, the type of variations of the two vessels and the frequency of association is to reveal. In our study, 200 patients with abdominal computed tomography imaging who were admitted to Tokat Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Research and Application Hospital were evaluated retrospectively. In evaluated images, vertebral levels where both right and left renal arteries originate from the aorta abdominalis were determined as L1, L2 and L1-L2 respectively. In 8,3% of the patients with double right renal artery, retroaortic left renal vein was found. Double right renal vein was found in 20% of patients with double left renal artery. It has been observed that accessory renal arteries usually present in the posterolateral and posteromedial direction of the abdominal aorta. In our study, arterial variations were mostly detected in the right kidney, vein variations were mostly detected in the left kidney. We think that we have contributed to the literature by evaluating the coexistence of renal artery and vein variation which are not seen in the literature.