Anadolu Feneri-Ağva arası kıyı bölgesinin jeomorfolojisi, değişimi ve gelişimi
Geomorphology, change and development of coastal region between Anatolian Fener–Ağva
  1. Tez No: 550460
  2. Yazar: TAHSİN SEKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOPÇU AHMET ERTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Şile, Beykoz, İstanbul, Jeomorfoloji, Kıyı Kullanımı, Şile, Beykoz, İstanbul, Geomorphology, Coastal Use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tez çalışmasında Anadolu Feneri-Ağva arası kıyı bölgesinin jeomorfolojisi, geçmişten günümüze kadarki olan süre zarfında nasıl bir değişim geçirmiş olduğu açıklanmış ve bu değişimde etkili olan faktörler tek tek incelenmiştir. Tez çalışma alanı, İstanbul'un Anadolu yakasında yer almakta bu yakanın Karadeniz kıyısında yer alan büyük bir çoğunluğu Şile ve Beykoz ilçelerinin kıyı bölgelerini kapsamaktadır. Çalışma kapsamında İstanbul'un Anadolu yakasının Karadeniz aklanı içerisinde kalan Karadeniz kıyısının jeolojik ve jeomorfolojik açıdan özellikleri incelenip meydana gelmiş olan değişim ve gelişimleri ortaya konulmuştur. Bu çalışma alanında farklı jeolojik zamanlara ait formasyonları bünyesinde bulundurduğu gözlemlenmiş ve sahanın genel görünümü ana hatlarıyla ortaya konulmuştur. Saha ile ilgili yapılan önceki çalışmalar derlenerek analiz edilmiş ve tüm bu bilgiler bir araya getirilmiştir. Yine çalışma alanıyla ilgili arazi gözlemleri yapılmış, sahadaki son jeomorfolojik oluşum ve gelişmeler ve bunun yanında da insanın kıyı jeomorfolojisine olan etkileri tespit edilerek çalışmada sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the geoformology of the coastal zone between Anadolu Feneri-Agva and how it has changed from past to present has been explained and the factors affecting this change are examined one by one. The thesis study area is in Anatolian side of İstanbul and covers the coastal areas of Şile and Beykoz districts. Within the scope of the study, the geological and geoformological features of the Black Sea coast of the Anatolian side of Istanbul were examined and the changes and developments that occurred are revealed. In this study area, it is observed that it contains formations belonging to different geological times and general view of the field is outlined. Previous studies related to the field have been compiled and analyzed and all this information has been brought together. Observations were also made on the study area, the latest geoformological formation and developments in the area as well as the effects of human geology on coastal geoformology were determined and the study was concluded.