Yapay sinir ağları ile kripto paraların fiyat modellemesi
- Tez No: 550471
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF SALDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kripto para, Yapay Sinir Ağları, Blok zincir, Fiyat, Bitcoin, Teknoloji, Cryptocurrency, artificial neural networks, blockchain, price, bitcoin, technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknolojinin gelişimiyle birlikte birçok alanda insan hayatını kolaylaştıran icatlar ya da gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Bu gelişmelerden ödeme araçları da olumlu şekilde etkilenmiştir. Para ve diğer ödeme araçları günümüze kadar birçok değişikliğe uğramıştır. Bugüne gelindiğinde ise, kripto paralar bu görevi üstlenmektedir. Kripto paralar sadece ödeme aracı olarak değil birçok alanda farklı kolaylıklar sağlayan varlıklardır. Bu tezde yapılan uygulamada, kripto paraların daha çok ödeme aracı olmasına değinilmiştir. Kripto paraların günümüzdeki popülerliğinin başlıca sebeplerinden biri de blok zincir teknolojisidir. Blok zincir ile bankacılık, seçim, sağlık hizmetleri, kimlik yönetim sistemleri, telif hakları ve nesnelerin interneti gibi birçok alanda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Belki de kripto paraların arkasında böyle bir teknoloji olmasaydı bitcoin gibi bazı kripto paralar bu kadar yüksek değerlere ve bunun sonucunda da bu kadar çok popülerliğe ulaşamayacaktı. Şuan daha günlük hayatın her alanına girmemiş olsa da önümüzdeki yıllarda blok zincirin adının daha fazla duyulacağı aşikardır. Fiyat modellemesi, fiyat tahmin modeli olan yapay sinir ağlarıyla Keras kütüphanesinde yapılmıştır. Çalışmada 2017-2019 yılı arasındaki yıllık, aylık ve günlük veriler kullanılarak yapılan bu uygulamada hata payı oldukça düşüktür. Bu tezin amacı; yapay sinir ağları ile kripto paraların uzun dönemli fiyat tahminin yapılabilirliğidir. Tezin sonucunda; yapay sinir ağlarına öğretilen verilerin çokluğu tahminin doğruluğuyla doğru orantılıdır. Yapay sinir ağlarına ne kadar fazla veri verilirse fiyat tahminindeki hata o kadar düşük çıkmaktadır. Bu tez kapsamında elde edilen sonuçlarla, yapay sinir ağları ile kripto paraların fiyat tahmini yapılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last decades, a technology that makes human life easier has been an indispensable part of daily life. The instruments of payment have been affected positively by these developments. Money and other instruments of payment have undergone many changes. Today, cryptocurrencies undertake this task. Cryptocurrencies are assets that provide different conveniences in many areas, not only as an instrument of payment. In this thesis, it is mentioned that cryptocurrencies the instruments of payment. Blockchain technology is one of the main reasons for the popularity of cryptocurrencies. Significant developments have been achieved in many fields such as banking, election, health services, identity management systems, copyright and the internet of technologies with blockchain. Perhaps without such technology behind cryptocurrencies, some cryptocurrencies, such as bitcoin, would not have reached such high values and popularity. Although it has not entered every field of daily life now, it is clear that the name of the blockchain will be heard in the coming years. The Price estimation modeling was performed in Keras library with artificial neural networks. In this thesis, annual, monthly and daily data were used between 2017-2019 and the margin of error is very low. The aim of this thesis; long-term price estimation of cryptocurrencies with artificial neural networks. As a result of the thesis; the multiplicity of data taught to artificial neural networks is directly proportional to the accuracy of the estimation. The more data is given to artificial neural networks, the lower the price estimate. With the results obtained within the scope of this thesis, it has been shown that artificial neural networks and cryptocurrencies can be estimated price.