İl özel idarelerinin İSG yönünden karşılaştırmalı analizi: Bingöl ve Elazığ örneği
Comparative analysis of provincial special administrations in terms of occupational health and safety: Example of Bingöl and Elazığ
  1. Tez No: 550560
  2. Yazar: MUSTAFA ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. HACI BAYRAM İRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, il özel idaresi, İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi ve değerlendirmesi, Local administrations, special provincial administration, occupational health and safety, risk analysis and evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yerel yönetimlerin bir parçası olan ve kamu kurumları arasında önemli bir yere sahip olan il özel idarelerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından analizlerinin yapılması amacıyla yapılan bu çalışma teorik kısım ve pratik kısmı olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Birinci kısım; il özel idaresinin tanımı ve tarihçesi ile iş sağlığı ve güvenliğinin tanımı, amacı, temel ilkeleri, risk analizi ve değerlendirmesi ile tanım ve ilkelerinden oluşmaktadır. İkinci kısımda sektör çalışanlarından 80 kişiyle anket yapılmış, anket sonucunda sorunlar belirlenmiş, görüş ve öneriler doğrultusunda risk analizi ve risk değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca her iki il özel idaresinin iş sağlığı ve güvenliği sistemleri karşılaştırılarak iş sağlığı ve güvenliği yönetim politikalarının olumlu - olumsuz yönleri ile avantaj ve dezavantajları yine bu kısımda incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler neticesinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının meydana gelmesinin en önemli sebebinin il özel idarelerinde çalışan personellerin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamaları sonucuna varılmıştır. Bir başka faktör de sektör çalışanlarının çalışma ortamları ile ilgili tehlike ve risklere ilişkin farkındalıklarının düşük olmasıdır. Çalışanların farkındalıklarının; eğitim düzeyi, yaş, çalışma süreleri, çalışanın geçmişte kaza yaşamış olma durumu gibi etkenlere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışanların işyeri ortamındaki risklere karşı korunma ve risklerle ilgili farkındalıklarının artırılmasına yönelik eğitim planlaması yapılması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which is a part of the local administrations and which has an important place among the public institutions, is conducted in order to analyze the occupational health and safety in terms of occupational health and safety. The first part; definition and history of special provincial administration and definition of occupational health and safety, its purpose, basic principles, risk analysis and evaluation, definitions and principles. In the second part, 80 people from the sector employees were surveyed and problems were identified and risk analysis and risk assessment were conducted in line with the opinions and recommendations. In addition, the positive and negative aspects of occupational health and safety management policies and their advantages and disadvantages are examined in this section by comparing occupational health and safety systems of both provinces. As a result of the evaluations made, it was concluded that the most important reason for the occurrence of occupational accidents and occupational diseases is that the personnel working in the special provincial administrations do not have sufficient knowledge and equipment. Another factor is the low awareness of the sector employees about the risks and risks associated with the working environment. Employee awareness; It was determined that the level of education, age, working time, employee's experience of having an accident occurred in the past. It is suggested that training planning should be made to protect employees against risks in the workplace and to raise their awareness.