Konut tasarımlarının ergonomik açıdan incelenmesi
Investigation of housing designs from ergonomic aspects
- Tez No: 550561
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Public Health, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Ergonomi, İş Güvenliği, Konutlarda Ergonomi, Anthropometry, Jobsecurity, Ergonomicsin Houses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Konut Tasarımlarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi isimli bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde problemin tanımlanması ve amacı üzerine durulmuştur. İkinci bölümde genel terimlerin anlamı ve çeşitleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde genel tanımlar ve çeşitleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde binalarda insanı etkileyen antropometrik, ergonomik olmayan ve iş sağlığını tehdit eden uygunsuz durumlar irdelenmiş ve gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler belirlenmiştir. İnsan hayatını etkileyen bu durumlara karşı önleyici olarak alınabilecek tedbirler üzerinde araştırmalar yapılmış, literatür incelenmiş ve gerekli açıklamalar yapılmıştır. Son bölümde anket yöntemi ile binalardaki ergonomik olmayan durumlar belirlenmeye çalışılarak değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak ta ortak sorunlar belirlenerek bu durumlara karşı düzeltici faaliyetler sıralanmıştır. Tez, kitap ve internet çalışmalarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work with ergonomics in terms of occupational healt hand safety Section. In the first part, it focused. in the second part, the meaning and types of general terms it focused. in the secondpart, general definitions and varieties are explained. Anthropometric, non-ergonomic and work affecting the people in the department inappropriate situations that threatent heir health have been examined. Corrective and preventive Activities havebeen identified. As a preventive against these situations that affect human life Investigations were made on the measures that could be taken, the literature was examined and necessary. Explanations were made. In the last part, the ergonomic Were assessed by trying to determinenon-existentonditions. As a result common problems are identified and corrective action sare taken against them. Thesis, book and internet works are used.