Yapay zekâ teknolojisinin görsel sanatlar eğitiminde kullanım gerekliliğinin incelenmesi
Investigation of the use of artificial intelligence technology in visual arts education
  1. Tez No: 915108
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖCAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Teknoloji, Görsel sanatlar eğitimi, Yapay zekâ, Sanal gerçeklik, Art, Technology, Visual arts education, Artificial intelligence, Virtual reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Teknolojinin gelişimi sanata, sanatın ilerleyişi ise teknolojiye her daim katkıda bulunmuştur. Günümüz sanat eserleri tuvallerin dışına çıkıp teknolojinin getirisi olan bilgisayarların dijital dünyasında üretilir hale gelmiştir. Günümüz teknolojisinin ilerleyişi, dijital yazılım dünyasında devrim niteliğinde olan yapay zekâ programlarını en üst seviyeye taşımaktadır. Dijital sanatın yaygınlaşmasıyla beraber dijital sanat platformları oluşmuştur. Bu ortamları izleyiciye ulaştırmak için yapay zekâ alt yapılı programlar ve sanal gerçeklik uygulamaları üretilmiştir. Bu uygulamalar içerisinde en yaygın olan ve bu araştırmanın da temelini oluşturan, metinden görsel oluşturma programları görsel sanatlarda kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle değişen ve dijitalleşen sanat dilini anlamak için öncelikle teknolojiyi ve yapay zekânın dilini anlamak gerekmektedir. Bu dili daha hızlı anlamak ve uygulamak için teknolojik unsurları kullanmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Böylelikle dijitalleşen sanat, daha etkin ve kolay ulaşılır bir bilgiye dönüşmüştür. Bilgiye olan bu hızlı ulaşım eğitim kalitesini de arttırarak daha anlamlı ve kalıcı olmasını sağlayacaktır. Yapay zekâ'nın gelişimi, günümüz çağdaş eğitim sisteminde zaman tasarrufu, iş verimliliğinin yükseltilmesi, yaratıcılık gücünün arttırılması, tasarım ve hayal gücü kapasitesinin genişlemesi ile daha nitelikli hale gelmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle görsel sanatlarda teknoloji kullanımı oldukça geniş yer kaplamaktadır. Dolayısıyla görsel sanatlar eğitiminde de teknoloji ve yapay zekâ programlarından faydalanılması gerekildiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, gelişen teknoloji ile birlikte yapay zekâ programlarının görsel sanatlar ve sanat eğitimine olan etkilerini incelemektir. Bu bağlamda, görsel sanat unsurları olan sanat ve tasarım temelli yapay zekâ yazılımlarının görsel sanatlar dersinde uygulanması halinde, öğrencilerin ne tür kazanımlar edineceğini ön görmek olacaktır. Araştırmada genel tarama modelinin esas alındığı, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, nitel veriler elde edilmesi açısından; doküman inceleme tekniğine de yer verilmiştir ve betimsel analiz ile çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of technology has always contributed to art and the progress of art has always contributed to technology. Today's artworks have gone beyond canvases and are produced in the digital world of computers, which is the result of technology. The progress of today's technology brings artificial intelligence programs, which are revolutionary in the world of digital software, to the highest level. With the spread of digital art, digital art platforms have emerged. Artificial intelligence-based programs and virtual reality applications have been produced to deliver these environments to the audience. Among these applications, the most common and the basis of this research, text-to-visual creation programs have started to be used in visual arts. For this reason, in order to understand the changing and digitalized language of art, it is first necessary to understand the technology and the language of artificial intelligence. It has become inevitable to use technological elements to understand and apply this language faster. Thus, digitalized art has turned into more effective and easily accessible information. This rapid access to information will increase the quality of education and make it more meaningful and permanent. The development of artificial intelligence allows today's contemporary education system to become more qualified by saving time, increasing work efficiency, increasing the power of creativity, expanding the capacity of design and imagination. Especially in visual arts, the use of technology occupies a very large place. Therefore, it is thought that technology and artificial intelligence programs should be used in visual arts education. The aim of this study is to examine the effects of developing technology and artificial intelligence programs on visual arts and art education. In this context, if art and design-based artificial intelligence software with visual art elements are applied in the visual arts course, it will be to predict what kind of gains students will gain. In the research, qualitative research method based on the general survey model was used. In the research process, in terms of obtaining qualitative data; document review technique was also included and analyzed with descriptive analysis.