Türkiye'de e-fatura uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Issues regarding e-invoice implementation and solution recommendation
- Tez No: 550589
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇELİKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: e-Fatura Uygulaması, e-Arşiv Fatura, e-İhracat Fatura, Elektronik Uygulamalar, e-Invoice Application, e-Archive Invoice, e-Export Invoice, Electronic Applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kâğıt faturadan e-Fatura uygulamasına geçişe ilişkin temel düzenlemeler 2010 yılında 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılmıştır. Bu tebliğden sonra e-Fatura uygulaması kullanıcı sayılarında artış gözlenmektedir. Bu artışla birlikte tebliğler aracılığı ile uygulamadaki düzenlemeler yoğunlaşmıştır. e-Fatura uygulamasındaki değişim ve gelişim yıllar itibari ile yasal mevzuattaki düzenlemeler çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin 2008-2018 yıllarını kapsayan ve GİB tarafından sağlanan e-Fatura uygulaması verileri kullanılarak, neden sonuç ilişkisi içerisinde e-Fatura uygulamasını kullanan kullanıcı sayıları ve e-Fatura uygulamasına geçişte mükelleflerin hangi yöntemleri kullanarak uygulamaya geçtikleri incelenmiştir. Ayrıca e-Fatura uygulamasına geçişte mükelleflerin yaşadığı sorunlar sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Çalışmada e-Fatura uygulamasında yapılan yasal düzenlemeler çerçevesinde yıllar itibari ile sürekli artışların yaşandığı ve bu yasal düzenlemelerin mükelleflerin uygulamaya uyum sürecini etkilediği sonucuna varılmıştır. Son olarak e-Fatura uygulamasının yaygınlaşmasına ve uyum sürecine yönelik çeşitli politika önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The basic regulations related to the transition from paper invoice to e-Invoice application have been made in 2010 by the General Communique No. 397 on Tax Procedure Law. After this communiquer, the number of e-Invoice application users is increasing. With this increase, the regulations in practice have intensified. The change and development in e-Invoice application is carried out by the Revenue Administration in accordance with the regulations in the legislation. In this study, using the e- Invoice application data provided by the Revenue Administration, covering the years 2008-2018 and, why use the e- Invoice practices in effect relationship user numbers and e-taxpayers in the transition to Invoice application has been estimated that they use the application using what methods. In addition, the problems experienced by the taxpayers in the transition to e-Invoice application were classified and analyzed. In the study, it has been concluded that e-Invoice application has been continuously increasing in years according to the legal regulations and these legal regulations affect the compliance process of taxpayers. Finally, there are several policy recommendations for e-Invoice application and the adaptation process.