Post küresel yeni dünya düzeni ve değişen sosyal politika anlayışı
Post global new world order and changing social politics
- Tez No: 550592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞA BAŞAR SARIİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulus Devlet, Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme, Gelişmiş Ülkeler, Gelişmekte Olan Ülkeler, Nation-State, New World Order, Globalization, Developed Countries, Developing Countries
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada uzun yıllardır üzerinde bir türlü fikir birliği sağlanamayan, ancak popülerliğini de uzunca bir süredir korumayı başaran küreselleşme kavramının geçmişten günümüze geçirdiği aşamalar incelenmekte ve küreselleşme sonrası dünya düzeninin geleceği tartışılmaktadır. Çalışmadaki temel vurgunun, mevcut küreselleşme algısının belirli sayıda gelişmiş ülkeyi öncelemesi ve koruması, ancak dünyanın büyük bir bölümünün mevcut algıdan zarar görmesi paradoksu üzerine olduğu söylenebilir. Dünyaya dayatılan küreselleşmenin, zararlarının yararlarından fazla olmaya başladığı, ulusların kimliklerini koruma içgüdüleri ile savunma olarak ulus devlet refleksi gösterdikleri ve mevcut küreselleşme sonrası dünyanın yeni bir düzene olan ihtiyacı da ayrıca ele alınmaktadır. Özellikle endüstri devrimi sonucunda dünyayı etkisi altına almış olan endüstrileşme rüzgarının, küreselleşmenin kendisini dünyaya kabul ettirme aracı olarak sıklıkla ortaya çıktığı görülmektedir. Ancak küreselleşme kavramının bir gizli ajandaya sahip olduğunun anlaşılması kavram geleceğinin üzerinde karabulutlar olarak kendini göstermektedir. Tüm bunların etkisi ve ulusalcılık refleksinin başını çektiği gerekçelerle çalışmada da vurgulandığı üzere küreselleşmenin en azından mevcut şeklinin sonunun yakın olduğu ve küreselleşme ötesinin tartışılmaya başlandığı bir gerçek olarak ortada durmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the life cycle of the concept of globalization, which has not been able to maintain a kind of consensus over decades, and has been able to preserve its popularity for quite a while. It can be said that the main emphasis in the study is to prioritize and protect a certain number of developed countries, but that a large part of the world is damaged by the current perception. The need for a new order of the world after the current globalization is also addressed,as the globalization that has been imposed by the World has undergone a nation-state reflex in defense with the instincts to protect the identities of the nations where the damages began to be more than the benefits. Especially industrialization which has influenced the world as a result of industry revolution appears to have emerged frequently as a means of acknowledging globalization. However, understanding that the concept of globalization has a hidden agenda, stands out as a fact that the concept of globalization is close to the end of its present form and that the concept of globalization is being discussed as it is emphasized in the study on the grounds of their influence and nationalism reflex.