2000'li yıllarda enerji güvenliği çerçevesinde Türkiye-Azerbaycan enerji ilişkileri
Turkey-Azerbaijan relations in 2000s in the context of energy security
  1. Tez No: 550718
  2. Yazar: ŞAHİN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİF BAHADIR KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Güvenliği, Türkiye-Azerbaycan İlişkileri, Petrol ve Doğalgaz, Boru Hattı, Energy Security, Turkey-Azerbaijan Relations, Oil and Gas, Pipeline
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Enerjinin insanlık tarihiyle kadim bir bağı olsa da İkinci Dünya Savaşını takip eden süreçte petrol ve doğal gazın yaygın kullanım alanlarının dünya ekonomisinin işleyişinde hayati roller oynamaya başlaması sonucunda ülkeler için enerji güvenliği askeri ve ekonomik güvenlikleriyle yakından ilişkili hale gelmiştir. Enerji güvenliği kavramı bu dönemden sonra Uluslararası İlişkiler disiplininde çeşitli bakış açıları tarafından da ele alınmıştır. 2000'li yıllardan itibaren ise Türkiye'nin yakaladığı yukarı doğru ivmeyle beraber iç pazarında enerjinin uygun fiyatlardan kesintisiz sağlanması konusundaki baskı iyiden iyiye artmış ve ülkenin enerji güvenliğinin sağlanması konusu önemli bir araştırma alanı olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Türkiye'nin enerji güvenliğini sağlamada Azerbaycan'ın petrol ve doğal gaz arz eden bir ülke olarak yeri ve önemi tartışılmaktadır. İki ülkenin ortak kültür değerleri ve enerji konusunda birbirlerine karşılıklı fayda sağlama potansiyelleri mevcut boru hatları ve yapılması planlanan projeler üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the issue of energy has been related with human history deeply from ancient times on, in the period following the Second World War, as the widespread use of oil and natural gas started to play vital roles in the functioning of world economy, energy security has become closely related to the military and economic security for countries. After this period, the concept of energy security has been dealt with by various theories in the discipline of International Relations. Since 2000s, with the upward trend in Turkey's economy, the pressure of the domestic market of the country to reach uninterrupted energy flows with affordable prices has fairly increased and ensuring country's energy security has emerged as a significant area of research. In this thesis, Azerbaijan's role in ensuring Turkey's energy security as an oil and natural gas producer has been discussed. The potential of mutual benefits between the two countries in terms of common cultural values and energy has been evaluated through existing pipelines and planned projects. Şahin, Karataş,