Servet-i Fünun Dergisi (651-754.sayılar) -inceleme ve seçilmiş metinler-
The Journal of the foundation of Servet-i (651-754. numbers) -crined and selected texts
  1. Tez No: 550727
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN FINDIKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Servet-i Fünûn, Resimli Dergi, Çeviri Metinler, Basın ve Yayın Hayatımız, Servet-i Fünûn, Pictorial, Translation İnnovation, Press and Media Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma, Türk kültür, basın ve edebiyat hayatı için önemli bir yayın organı olan Servet-i Fünûn dergisinin 15 Ekim 1903 – 5 Ekim 1905 tarihleri arasında yayımlanan 651-754. sayılar üzerinde yapılan bir inceleme ve değerlendirmedir. Çalışma“Giriş”ten sonra üç ana bölüm ve“Sonuç”tan oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde dönemin siyasi, sosyal, basın ve edebiyat hayatı anlatılmıştır.“Birinci Bölüm”de Servet-i Fünûn'un incelenen sayılarından hareketle şekil, muhteva özellikleri ve yazar kadrosu tanıtılmıştır.“İkinci Bölüm”de incelenen sayılardaki yazıların yazar adına, konularına ve türlerine göre dizini yapılmıştır. Yazar adına göre yapılan alfabetik düzenlemede yazıların içeriklerine dair kısa bilgiler verilmiştir. Bu bölümde ayrıca dergideki ilan ve reklamlar, resimler yine alfabetik sıraya göre tanıtılmıştır.“Seçilmiş Metinler”e ayrılan“Üçüncü Bölüm”de sosyal ve edebî hayat için anlamlı görülen metinler günümüz alfabesine aktarılmıştır. Çalışmanın sonuna bir“Kaynakça”ve dergiyle ilgili görsel muhteva eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is the evaluation and examination of“Servet-i Funûn”, which is an important publication organ for the Turkish culture, press and literary life, magazine's 651-754st issue which was published between October 15 1905 - October 5 1905. The study consists of three main sections and Conclusion after Introduction. In the first chapter, the form, content characteristics and the writing staff are introduced according to the issues studied. In the second chapter, the articles in the issues examined are indexed according to the author, subject and type. In the alphabetical order made by the name of the author, brief information about the contents of the articles is given. In this section, the advertisements and pictures in the magazine are also presented in alphabetical order. In the third chapter devoted to selected texts, texts that are meaningful for social and literary life have been transferred in today's alphabet. At the end of the study, a bibliography and visual content related to the journal were added.