Ebû Yûsuf'un Ebû Hanîfe ile ihtilaflarının sebepleri
The reasons of disputes between Abu Yusuf and Abu Hanifa
- Tez No: 550738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HUZEYFE ÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İhtilaf, Ebû Yûsuf, Ebû Hanîfe, Fıkıh Usulü, Asıllar, Disputes, Abu Yusuf, Abu Hanifa, the Methodology of Islamic Jurisprudence, Rules (al-Asl)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Hanefî mezhebinin en büyük imamlarından olan Ebu Yusuf'un hocası Ebu Hanife'ye füruya dair hükümlerde ihtilaf ettiği bilinmektedir. Bu çalışmamızda Ebu Yûsuf'un hocasına olan ihtilafının sebepleri araştırılmış ve bu ihtilafların fıkıh usulü ve asıllardan kaynaklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra Ebu Yusuf'un hocasına göre daha zâhirci bir kimliğe sahip olduğu, Ebu Hanife'nin ise öğrencisine göre daha manacı ve arkaplanı hesap eden bir karakter taşıdığı sonucuna da varılmıştır. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ihtilafın akli temellendirilmesi yapılmaktadır. Birinci bölümde fıkıh usulü temelli ihtilaflar incelenmiştir. Bu bölüm de kendi içinde deliller ve hüküm bölümlerine ayrılmaktadır. İkinci bölüm ise asıllardan kaynaklı ve çeşitli sebeplerden doğan ihtilafları incelemektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that Abu Yusuf, one of the great imams of the Hanafi school, conflicted with his teacher Abu Hanifa on some ahkam. In this study, the reasons of the conflict of Abu Yusuf to his teacher is researched and it is concluded that these conflicts are emanated from the methodology of Islamic jurisprudence and the rules (al-asl). In addition, it is concluded that Abu Yusuf has a more appearance-based law mentality than his teacher and Abu Hanifa has a character that is based on the meaning and background more than his student. Our study consists of an introduction and two sections. In the introduction section, the cause of the conflict is reasoned. In the first chapter, the conflicts based on the methodology of Islamic jurisprudence are examined. This section is also divided into sections of the sources and ahkam. The second section examines the conflicts arising from the rules (al-asl) and the various reasons.