المسائل التي خالف فيها القاضي أبو يوسف الإمام أبا حنيفة في باب الشهادة
Kadı Ebu Yusuf'un şahadet konusunda İmam Ebu Hanife ile ihtilafa düştükleri konular / Issues Judge Abu Yusef disagreed with Imam Abu Hanifa regarding
  1. Tez No: 717531
  2. Yazar: HÜSEYİN MUSAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SOHAIB ABDULRAHEEM HAMEED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebu Yusuf'in - Ebu Hanife – şahadet - İhtilaf itkisi – Konu, Abu Yusef - Abu Hanifa - Testimony – Effect of divergency – Issue
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
“Kadı Ebu Yusuf'in şahadet Konusunda İmam Ebu Hanife ile Anlaşamadığı Konular”başlıklı bu araştırma bir önsöz, bir giriş ve yedi bölümden oluşmaktadır. Şahadet ilgili ihtilafların olduğu içtihat sorunlarını inceler ve bu sorunları argümanlar ve kanıtlarla destekler. Aynı zamanda anlaşmazlıkların nedenini ve hangisinin daha fazla desteklendiğini de belirtmektedir. Bunların yanında, varsa kanıtlarla birlikte diğer doktrinlerin bu konular hakkında söylediklerinden kısaca değinmektedir. Önsözde araştırma, farklılıklar kavramını, arkasındaki nedeni, yararlarını ve amaçlarını açıklamaktadır. Ayrıca Kadı Ebu Yusuf'un eğitim hayatından ve yargı alanındaki çalışmalarından da bahsetmektedir. Birinci bölümde şahadetin tanımı, yargıdaki önemi ve meşruiyeti yer almaktadır. İkinci bölüm, ifadenin uygunluğuna ilişkin dört tartışmalı konuyu tartışmaktadır. Üçüncü bölüm, bir temsilcinin niteliklerini ve onlarla ilgili altı tartışmalı konuyu kapsar. Dördüncü bölüm, şahadeti kabul etmek ve reddetmekle ilgili iki konudan bashsetmektedir. Beşinci bölüm, şahadeti tasdik edenlerin farklı bakış açılarıyla alakalı beş meseleyi ele almaktadır. Altıncı bölüm, bir şahadete yapılan şahadete ilişkin dört konuyu açıklamaktadır. Son olarak, yedinci bölüm, ifadenin geri çekilmesine ilişkin dört konuya ayrılmıştır. Bu araştırma, vardığı en önemli sonuçlara değinilerek sonuçlanmaktadır ve genel olarak içtihat, özelde şahadet ve yargı alanındaki akademisyenlere ve araştırmacılara bir dizi öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research entitled“Issues Judge Abu Yusef Disagreed with Imam Abu Hanifa Regarding Testimony”consists of a preface, an introduction, and seven chapters. It examines the jurisprudence issues where there was controversy concerning testimony, and it supports those issues with arguments and evidence. It also shows the reason behind the disagreements and which is more supported. Furthermore, it briefly mentions what other doctrines say about those issues, with evidence if available. In the preface, the research describes the concept of differences, the reason behind it, its benefits and aims. It also talks about Judge Abu Yusuf's education life and his work in the judiciary. The first chapter provides the definition of testimony, its importance in the judiciary and its legitimacy. Chapter two discusses the four controversial issues regarding the eligibility of the testimony. Chapter three covers the qualities of an attestant and the six controversial issues about them. Chapter four talks about two issues of accepting and rejecting testimony. The fifth chapter discusses the five issues of the diversity of attestants in testimony. The sixth chapter illustrates the four issues concerning the testimony of a testimony. Finally, chapter seven is devoted to the four issues regarding testimony withdrawal. The research is concluded by mentioning the most important results it has reached, and it presents a set of recommendations for scholars and researchers in jurisprudence in general and testimony and judiciary in particular.