Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçu (TCK m. 98)
The crime of failure in the duty of assistance or notification (Turkish Criminal Code article 98)
- Tez No: 550763
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yardım Yükümlülüğü, Bildirim Yükümlülüğü, İhmal, İhmali Suç, Duty of Assistance, Duty of Notification, Negligence, Crime of Negligence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışma kapsamında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 98. maddesinde düzenlenen“Yardım veya Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu”incelenmiştir. Bireyin acil durumda bulunanlara yardım etmesi veya ilgili makamlara haber vermesi, toplum halinde yaşamanın bir sonucu olarak her zaman ahlaki bir ödev olarak kendisine yüklenmiştir. Ancak klasik ceza hukukundan modern ceza hukukuna geçişle birlikte ferdiyetçiliğin yerini sosyal dayanışmanın alması, zarar veya tehlikeleri önlemeye dönük yükümlülüklerin kanunlar tarafından da yaptırıma bağlanmasına sebep olmuştur. Toplum içerisindeki bireysel yükümlülüklerin, toplumsal gerekliliklerin arz ettiği önem ölçüsünde ceza hukukunun emir ve yasak normlarına dönüştürülmesi kaçınılmazdır. Yardım etme ve bildirimde bulunma yükümlülüğüne ceza normları içerisinde yer verilmesi de bu zorunluluktan ileri gelmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun maddi unsuruna dâhil olan ihmali hareket; ihmal kavramı, ihmali suçları açıklayan teoriler ve ihmali suç çeşitleri bağlamında incelenmiştir. İkinci bölümde suçun unsurları, Türk ve Alman hukuku esas alınarak mahkeme kararlarıyla birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde, suçun muhakeme usulü incelenmiş, yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun ihmali hareketle işlenebilen benzer suç tipleriyle ilişkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the crime of breaching the duties of assistance or notification, which is regulated in Article 98 of the Turkish Penal Code numbered 5237, is examined. As a result of living in the society, each individual is always in a moral duty to help to needy-indigent people that in emergency cases or to notify the concerned authorities about them. However, with the transition from the classical criminal law to the modern criminal law, the social solidarity, which is replaced by individual solidarity has led to law codes that involve obligations to prevent damages or dangers. It is inevitable that the individual obligations within the society are transformed into the compulsory and prohibitive provisions of the criminal law, as required by social necessities. The inclusion of the obligations of assistance and notification, to criminal law is due to that inevitable situation. In the first chapter of the study, the act of omission which is included in objective element of the crime of breaching the duties of assistance or notification is examined in the scope of concept of omission, theories on offenses that commit with an act of omission and the types of omission crimes. In the second part, the elements of this offence are examined based on Turkish and German law with considering court decisions. In the final chapter of the study, special criminal procedure rules on the offense is examined and the relation between the crime of breaching the duties of assistance or notification and similar offences which are able to commit with an act of omission, is put forward.