Eşya Taşıma Hukukunda bildirim ve dava süreleri
Notice and deadlines in Law of Carriage of Goods
- Tez No: 550878
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS GÖLCÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eşya Taşıma Hukuku, Bildirim, Zamanaşımı, Hak Düşürücü Süre, Law of Carriage of Goods, Notice, Prescription, Lapse of Time
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Eşya taşıma hukukunda, talep hakkı sahibinin belirli süreler içerisinde bildirimde bulunması ve yargı yoluna başvurması gerekmektedir. Bu süreler, zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler veya bildirim süreleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bildirim süreleri, yargı yoluna başvuru için hak düşürücü süre olarak da düzenlenebilmektedir. Çalışmamızda, hem ulusal ve hem de uluslararası alanda karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu eşya taşıma yöntemleri için düzenlenen bildirim ve zamanaşımı süreleri ile hak düşürücü süreler incelenmiştir. Öncelikle zamanaşımı, hak düşürücü süre ve bildirim süresi konuları genel olarak ele alınmış, daha sonra taşıma yöntemine uygulanacak düzenlemeler bölümler halinde incelenmiştir. Süreler ele alınırken, ulusal düzenlemeler, uluslararası sözleşmeler, yabancı mahkeme kararları, Yargıtay ve bölge adliye mahkemeleri kararları ve doktrindeki görüşlerden yararlanılarak sürelerin niteliği, hesaplanması, başlangıcı, durması, kesilmesi, süreleri etkileyen özel düzenlemeler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çalışmamızda, ayrı bir çalışma yapılabilecek kadar geniş bir alan oluşturması nedeniyle yolcu, bagaj, taşınma eşyası taşımalarına ilişkin süreler kapsam dışı bırakılmıştır. Bu çalışmanın amacı, eşya taşıma hukukunda önemli bir yere sahip olan bildirim, zamanaşımı ve hak düşürücü süreleri bir arada ele alarak, taşıma yöntemlerinin sürelere ilişkin hükümlerini karşılaştırmalı olarak ve güncel düzenleme ve içtihatlarla birlikte incelemektir.
Özet (Çeviri)
In the case of the law of carriage goods, the claimant shall be required to notify within a certain period of time and apply to the judiciary. These periods are prescription, lapse of time and the period of notice. In particular, the period of notice can also be arranged as a period that reduces the right to appeal to the judicial system. In our study, the period of notice, lapse of time and prescription for road, railway, maritime and airway transportation methods were examined both nationally and internationally. First of all, the issues of prescription, lapse of time and the period of notice were discussed in general and the regulations to be applied to the transport method were examined in sections. In addressing these periods, national regulations, international conventions, foreign court decisions, decisions of the Supreme Court and regional courts and the doctrine were taken into consideration and the attribution, calculation, beginning, stopping, cessation and the special regulations affecting these durations were discussed in detail. In our study, passenger transportation, baggage transportation and transportation of personal items were excluded due to the fact that they create an area large enough to make a separate study. The purpose of this study is to examine the provisions of the transportation methods with respect to the durations together with the current regulations and case law, by considering the period of notice, prescription and lapse of time periods which have an important place in the law of carriage of goods.