Süleyman Nazif'in (1869-1927) bütün yazıları (Başlangıçtan 1909'a kadar) metin-inceleme-indeks
Süleyman Nazif (1869-1927) all articles (Up to 1909) text-review-index
- Tez No: 550889
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süleyman Nazif, II. Abdülhamid, Meşrutiyet, hürriyet, Servet-i Fünûn…, Süleyman Nazif, II. Abdülhamit Han, Meşrutiyet, hürriyet, Servet-i Fünûn…
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Süleyman Nazif, kısa yaşamına uzun devirleri sığdıran ve bu devirlerde yaşanan önemli olayları etkili üslubu ile dile getiren bir şahsiyettir. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde resmî görevde bulunan Nazif, bu görevleri esnasında gördüğü acı manzaralardan padişah II. Abdülhamid'i sorumlu tutmuş ve onu birçok yazısında eleştirmiştir. Kendisi her zaman hürriyetten yana olmuş ve Meşrutiyeti desteklemiştir. Edebî olarak kaleme aldığı yazılarında ise Servet-i Fünûn topluluğunu desteklemiştir. Edebî ve ilmî birçok konuda çeşitli arkadaşlarına mektuplar yazmış ve onlarla fikir teatisinde bulunmuştur. Nazif'in yazdığı bütün bu yazılarında kaleminin gücü hissedilir.
Özet (Çeviri)
Süleyman Nazif is a person who puts a long life into his short life and expresses important events in these periods with his effective style. Nazif, who held official positions in various parts of Anatolia, took part in the painful lands he saw during these duties. He blamed Abdülhamit on the blame and criticized him in many of his of his articles. He always defended freedom and supported the Constitutional Monarchy. In his writings as a literary, he supported the Servet-i Fünûn community. He wrote letters and exchanged ideas with his friends about various literary and scientific subjects. In all these writings written by Nazif, the power of the pen is felt.