Kişilik özellikleri, turizm mesleğine yönelme faktörleri ile turizmde kariyer yapma isteği arasındaki ilişkilerin incelenmesi; Turizm eğitimi alan önlisans ve lisans öğrencileri üzerine bir araştırma
The relationship between personality traits, factors that motivate to have a profession in the tourism and willingness to make career on tourism: Research on vocational and bachelor grade touri̇sm students
- Tez No: 550900
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
- Anahtar Kelimeler: kişilik özellikleri, turizmde kariyer yapma isteği, turizm mesleğine yönelten faktörler, personality traits, willingness to pursue a career in tourism industry, leading factors to tourism occupation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Turizm sektörü emek yoğun bir sektör olması nedeniyle bu çalışmada da turizm eğitimi alan ön lisans ve lisans öğrencilerinin kişilik özellikleri, turizm mesleğine yönelme faktörleri ile turizmde kariyer yapma isteği arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede bir vakıf ve bir devlet üniversitesinde turizm eğitimi alan 384 öğrenciyle anket uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişilik özellikleri, turizm mesleğine yönelten faktörler ve turizmde kariyer yapma isteği ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama ve analizinde nicel yöntemler kullanılmış ve elde edilen veriler, SPSS 20 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler üzerinden yapılan analizler sonucunda, devlet üniversitesinde okuyanlar vakıf üniversitesinde okuyanlara göre turizme yönelmede daha istekli çıkmıştır. Aynı zamanda ikinci sınıf öğrencilerinin birinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinden daha fazla, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin ise birinci sınıf öğrencilerinden daha fazla kariyer yapmak istedikleri saptanmıştır. Kişilik özellikleri, turizm mesleğine yönelme faktörleri ile turizmde kariyer yapma isteği arasında ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda kişilik özelliklerin turizm mesleğine yönelten faktörleri ve turizmde kariyer yapma isteği üzerine ve turizm mesleğine yönelten faktörlerin turizmde kariyer yapma isteği üzerine etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between the personality traits of associate degree and bachelor's degree students in tourism education, the leading factors towards the tourism occupation and the willingness to pursue a careerin tourism industry. In this context, a survey was carried out with 384 students who received tourism education at a foundation and a state university. In this research, as a data collection method, three different scales were used namely; personality traits, leading factors towards tourism occupation and willingness to follow a career in tourism industry. Quantitative methods were used in data collection and analysis and the data obtained were analyzed through using SPSS 20 statistical package program. As a result of the analysis conducted on the collected data, the students from the state university have more tendency to work in tourism industry than the students from the foundation university do. At the same time, it was found out that the second-year students are more willing to pursue a career in tourism than the first and third year students do and the third and fourth year students have higher willingness to work in tourism industry the first year students do. The relationship between personality traits, leading factors towards tourism occupation and willingness to follow a career in tourism industry was found out. Besides, it has been determined that personality traits have an impact on the leading factors towards tourism occupation as well as the willingness to pursue a career in tourism and the leading factors towards tourism occupation have an effect on the willingness to pursue a career in tourism.