Profesyonel voleybolcularda SLC6A4 promoter bölgesi S/Lgen polimorfizminin belirlenmesi
Determination of SLC6A4 gene promoter long (L)/ short (S) poly-morphism in professional volleyball players
- Tez No: 550923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORKUT ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: genetik, spor genetiği, SLC6A4, serotonin, voleybol, genetik, spor genetiği, SLC6A4, serotonin, voleybol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
SLC6A4 promotör LS polimorfizminin genotip ve allel dağılımlarını voleybolcularda analiz etmeyi amaçladık. ÇalıĢmamıza 21 voleybolcu katıldı. Yanak içi epital hücrelerinden DNA elde edildikten sonra genotipleme iĢlemi PCR ile yapılarak, yorumlanmıĢtır. Kohortumuzda, LL, LS ve SS genotipleri sayı ve yüzde olarak sırasıyla 10(%48), 7(%33) ve 4(%19) olarak bulundu. L ve S allel sayı yüzdeleri ise sırasıyla 27(%64) ve 15(%36) olarak bulundu. Son dönemlerde yapılan çalıĢmalar“S”alelinin daha az tespit edilmiĢ ve anksiyete ile daha fazla iliĢkilendirdiğini göstermiĢtir SLC6A4 allellerinin, farklı milletlere göre nöropsikiyatrik bozukluklarla iliĢkisinde farklılıklar bildirilmiĢtir. Bu, voleybolcularda ki LL genotip ve L alelinin, SS genotip ve S alelinden daha sık olduğunu gösteren ilk rapordur.
Özet (Çeviri)
We aimed to analyze the genotypes and allele distributions of SLC6A4 promoter L/S polymorphism in volleyball players. 21 volleyball players participated in our study. Genotyping was performed by PCR after the isolation DNA from the epithelial cells after. The genotypes of LL, LS and SS were determined as 10 (48%), 7 (33%) and 4 (19%) respectively. L and S allel numbers were 27 (64%) and 15 (36%), respectively. Recent studies have shown that the“S”allele is less identified and more associated with anxiety. Differences in SLC6A4 alleles have been reported in relation to neuropsychiatric disorders compared to different nations. This is the first report showing that LL genotype and L allele in volleyball players are more frequent than SS genotype and S allele.