Gayrimenkul değerlemesi ve raporlama örnekleri
Real estate valuation and reporting examples
  1. Tez No: 550962
  2. Yazar: SEZGİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SELİM SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mülk, Gayrimenkul, Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Yöntemleri, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, Gayrimenkul Değerleme Raporu, Tekirdağ, Property, Real Estate, Real Estate Valuation, Appraisal Methods, Valuer, Real Estate Apraiser, Real Estate Valuation Report, Tekirdağ
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın amacı bir gayrimenkulün değerini etkileyen unsurların neler olduğunu, gayrimenkul değerlemesinin nasıl yapıldığını ve rapor hazırlarken hangi yöntemlerin kullanıldığını açıklamakve son yasal düzenlemelere göre farklı gayrimenkullere ilişkin örnek değerleme raporları hazırlamaktır. Bu araştırmada öncelikle ilgili alan yazına ilişkin bilgiler ikincil kaynaklardan (ilgili kitap, tez, makale, rapor, internet siteleri vb.) elde edilmiştir. Araştırmanın saha çalışması kısmında ise gerekli olan birincil veriler SPK'dan lisanslı üç Gayrimenkul Değerleme Uzmanının görüş ve önerilerinden de yararlanılmıştır. Araştırmacının kendisi de lisanslı bir değereleme uzmanı olduğu için araştırma bulgularına kişisel gözlem ve deneyimler de dâhil edilmiştir. Bu çalışma tarama modelindedir. Bu araştırmada gayrimenkul değerlemede en çok kullanılan karşılaştırma, maliyet ve gelir indirgeme yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın gayrimenkul konusunda yapılacak diğer çalışmalara yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify key factors that affect real estate prices, the best ways to evaluate property prices, as well as explaining the main methods that are used to prepare reports and comparative market analyses (CMA) according to the latest laws and regulations. In this study, firstly the related literature such as books, journals, articles, websites, etc., is obtained from secondary sources. Commercial market research data are used as the primary source, and the information is acquired from three different SPK-licenced real estate analysts. Finally, all obtained data and information are reviewed and assessed by the author, who is also an experienced real estate analyst. This study is in the scanning model. Three common techniques are used when conducting a real estate evaluation: Comparison, Cost and Income Capitalization. Furthermore, this thesis is also meant to provide a valuable source of information for fellow researchers, as well as the real estate sector as a whole.