İşletmelerde mali tablolar analizi ve gayrimenkul yatırım ortaklığı özelinde bir uygulama
Financial tables analysis in establishments and an application on real estate investment trust
  1. Tez No: 642670
  2. Yazar: SAADET KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HEPŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Finansal Raporlar, Real Estate Investment Trust, Financial Reports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansmanı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Mali tablolar analizi; işletmelerin mali durumunu, finansman kaynaklarını, varlıklarını, faaliyet sonuçlarını, piyasada göstermiş olduğu mali performansını ve işletmelerin finansal gelişme yönünü tespit etmek, ulaşılan veriler doğrultusunda değerlendirme yapılarak işletme ile ilgili geleceğe yönelik planlama yapmak, kararlar almak için mali tablo kalemleri arasındaki bağlantıların ve bu kalemlerin cari dönemler içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin incelenmesidir. İşletmelerin başarısı, piyasadaki diğer benzer işletmelerle karşılaştırıldıklarında gösterdikleri performans farklılıkları önemli ölçüde üst düzey yöneticilerinin yönetimde aldıkları kararlardan kaynaklanmaktadır. İşletmelerin sektör içerisinde büyümesi, kurumsal yapılarının daha kompleks hale gelmesi, kişisel iletişimin belirli sınırlarda kalması nedeni ile kurum içerisinde iletişimi genellikle raporlama ile sağlanmaktadır. İşletmelerdeki üst düzey yöneticiler finansal raporlardan elde edilen verileri analiz ederek işletmenin sorunlarını, gelişme yönlerini, kapasitesini tespit ederek işletme için gerekli önlemleri zamanında alması, izlemesi gereken politikaları planlayabilmesi işletmelerin tercihinden çıkmış bir zorunluluğa dönüşmüştür. Hazırlanan tez çalışmasında Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem gören Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı özelinde 5 yıllık döneme ilişkin faaliyet raporları ve finansal raporları üzerinde araştırma yapılarak ilgili GYO'nun mali yapısı ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Analysis of financial statements; to determine the financial status of the enterprises, financial sources, assets, results of operations, financial performance of the enterprises and the financial development direction of the enterprises, to make plans for the future by evaluating in line with the data reached, to make decisions about the connections between the financial statement items and these items. the trends they have shown during the periods. The success of the enterprises and their performance differences when compared to other similar enterprises in the market are mainly due to the decisions of the senior managers in the management. Due to the growth of enterprises within the sector, their institutional structures become more complex, and personal communication remains within certain limits, communication within the organization is generally provided by reporting. By analyzing the data obtained from the financial reports, the executives in the enterprises have identified the problems, development aspects and capacity of the enterprise and have taken the necessary measures for the enterprise in time, and have the ability to plan the policies to be followed. In this study, the five-year financial structure of the Emlak Konut REIT was examined in detail by analyzing the activity reports and financial reports.