Gayrimenkullerde ölçüm ve raporlama: TMS/TFRS'ler ile Türk Muhasebe Hukuku'ndaki düzenlemelerin karşılaştırılması
Measurement and reporting in real estate: A comparison of TMS/TFRS and the regulations in Turkish Accounting Law
  1. Tez No: 803036
  2. Yazar: YILMAZ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değerleme, Gayrimenkul, Gayrimenkul Değerlemesi, VUK/MSUGT, TMS/TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS, Valuation, Real Estate, Real Estate Valuation, VUK/MSUGT, TMS/TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Küreseleşmeyle birlikte tüm Dünya'da son yıllarda hızlı bir şekilde büyüme gösteren piyasalardan birisi de gayrimenkul piyasasıdır. Gayrimenkul piyasasında son yıllarda yaşanan Dünyada'daki bu gelişmeler neticesinde Türkiye gayrimenkul piyasası da her geçen gün büyümektedir. Bu bağlamda gayrimenkulün değerinin doğru tespit edilmesi hem mülkiyet sahibi hem de gayrimenkule ilgi duyanlar için önemlidir. Gayrimenkulün piyasadaki rayiç değerinin gerçeğe uygun şekilde tespit edilmesi; mülkiyet sahiplerinin, sektörde faaliyetini sürdüren şirketlerin ve yatırımcıların kararlarını doğrudan etkilemektedir. Verilen bu yatırım kararlarına göre, gayrimenkulün ölçümü ve raporlanması konusu herkes için önemlidir. Bu çalışmanın amacı; gayrimenkullere yönelik Vergi Usul Kanunu (VUK)/ Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT)'nde yer alan düzenlemeler ile Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TRFS), Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ve Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları (KÜMİ FRS)'nda yer alan düzenlemeler karşılaştırılarak gayrimenkullerin ölçümü ve raporlanması konusunda tarafların doğru karar almasına yardımcı olmaktır. Bu çalışmada; değer ve gayrimenkulün değerlemesine yönelik genel bilgiler verilmiş, gayrimenkul değerlemesine ilişkin yapılan düzenlemeler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın devamında ise gayrimenkul değerlemesine ilişkin VUK/MSUGT, TMS/TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS'de yer alan düzenlemeler örnek uygulamalar ve tablolarla karşılaştırılarak açıklanmıştır. Son olarak bu karşılaştırmalar neticesinde elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the markets that has grown rapidly in recent years all over the world with globalization is the real estate market. As a result of these developments in the world in the real estate market in recent years, the real estate market in Turkey is growing day by day. In this context, the correct determination of the value of the real estate is important for both the owner and those who are interested in real estate. Determining the fair value of the real estate in the market in a fair manner; It directly affects the decisions of property owners, companies operating in the sector, and investors. According to these investment decisions, the measurement and reporting of real estate is important for everyone. The aim of this study; Regulations in the Tax Procedure Law (VUK) / Accounting System Implementation General Communiqué (MSUGT) for real estate and Turkish Accounting Standards (TMS), Turkish Financial Reporting Standards (TRFS), Large and Medium Sized Standards published by the Public Oversight Authority (KGK). The aim is to help the parties take the right decision on the measurement and reporting of real estates by comparing the regulations in the Financial Reporting Standard for Businesses (BOBI FRS) and Financial Reporting Standards for Small and Micro Enterprises (KÜMİ FRS). In this study; General information on the value and valuation of real estate is given, and the regulations regarding real estate valuation are discussed in detail. In the continuation of the study, the regulations in VUK/MSUGT, TMS/TFRS, BOBI FRS, KÜMİ FRS regarding real estate valuation are explained by comparing with sample applications and tables. Finally, the results obtained as a result of these comparisons were evaluated.