İç Anadolu Bölgesinde sosyal medya bağımlılığı ile pozitif ve negatif duygudurum ilişkisinin incelenmesi
Study of relation between positive and negative mood and social media addiction in Central Anatolia Region
  1. Tez No: 551009
  2. Yazar: AYÇA GÜL AKBABA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Social media, Social Media Addiction, Positive Mood, Negative Mood
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İnternetin hayatlarımıza girişinin ardından sosyal ağlar ortaya çıkmış ve sosyal ağlar insanlar için son derece önemli hale gelmiştir. Yediden yetmişe bir çok kişinin kullandığı sosyal medya bireylerin iş yaşamını, sosyal ilişkilerini, hayatlarını çeşitli şekillerde etkilemektedir. Bu etkinin olumlu sonuçları olduğu gibi çok fazla olumsuz sonucu da vardır Bu olumsuz sonuçlar sosyal medyanın yoğun kullanımı doğrultusunda kendisini çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ve bağımlılık şeklinde göstermektedir. Günümüzde sosyal medya bağımlılığı da bir davranış bağımlılığı olarak literatürde yer bulmaya başlamıştır ve bağımlılık olması için gereken belirtilere sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, 1400 kadın ve 1400 erkek olmak üzere İç Anadolu bölgesinde yaşayan 2800 sosyal medya bağımlısı bireyin pozitif ve negatif duygu durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma, bireylere pozitif ve negatif duygudurum ölçeği, sosyo demografik form ve bağımlılık yükü formu uygulanarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social networks emerged after the Internet entered our lives and social networks became extremely important for people. Social media which is used by many people from different ages, effects professional life, social relations and lives of these people in various ways. This effect has positive results as well as many negative results. These negative results indicate theirselves as variety of psychological disorders and addiction as a result of intensive use of social media. Nowadays, social media addiction has also started to be found in the literature as a behavioral addiction and it is known that it has the necessary symptoms to be seen as a addiction. In this study, it is aimed to research the positive and negative mood of 2800 social media addicts living in Central Anatolia region including 1400 women and 1400 men.. The research was carried out by applying positive and negative mood scale, sociodemographic form and addiction scale to individuals. The result of the research shows that positive and negative moods of individuals are related to their social media addictions. The findings show that positive moods and negative moods both have positive effects on social media addiction, ie some increase in positive and negative moods increases social media addiction. It is hoped that this research will contribute to the literature and that more research can be done on social media addiction by using this research.